PKK zanlısı, Venedik'te hakim karşısına çıkacak

Kırmızı bültenle aranırken İtalya'da yakalanan eski milletvekili Nizamettin Toğuç'un Türkiye'ye iadesi isteniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - Terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki üst düzey isimlerinden biri olduğu gerekçesiyle Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı Nizamettin Toğuç İtalya'da yakalanmasının ardından bugün Venedik İstinaf Mahkemesinde hakim huzuruna çıkarılacak.

Toğuç'la ilgili iade talebini İtalyan makamlarına sözlü olarak ileten Türkiye'nin, bugün iade dosyasını da Adalet Bakanlığına resmen teslim edeceği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği yetkililerinden Maslahatgüzar Semih Lütfü Turgut, Toğuç'un iadesi için hazırlanan dosya ve resmi evrakı yarın İtalya Adalet Bakanlığı'na bizzat iletecek.

Türkiye'nin, Toğuç'un durumunu ele alacak olan Venedik İstinaf Mahkemesinden, iade dosyasıyla ilgili işlemleri tamamlama amacıyla hakkında uluslararası yakalama emri bulunan zanlının ihtiyati tutukluluk halinin 40 gün uzatılmasını isteyeceği de öğrenildi.

Avukatı, tahliye isteyecek

Buna karşılık Toğuç'un İtalyan avukatları Arturo Salerni ve Mario Antonio Angelelli ise müvekkillerinin serbest bırakılmasını isteyecek. Abdullah Öcalan'ın da avukatlığını yapmış olan Salerni, yarınki duruşmada Venedik İstinaf Mahkemesinden müvekkili hakkındaki ihtiyati tutuklama kararının iptalini talep edeceklerini belirterek, "Hollanda vatandaşı olan müvekkilim Toğuç'un kaçma tehlikesi yok. Kendisinin yakalanması, tümüyle Türkiye'nin Ankara ve Diyarbakır mahkemelerince çıkarılmış uluslararası yakalama emriyle alakalı bir konudur. İtalya'da işlediği herhangi bir suç yok. Dolayısıyla kendisinin salıverilmesini ya da en azından tutuksuz yargılanmasını isteyeceğiz" diye konuştu. Avukat Salerni, Türkiye'nin iade talebine müvekkilinin olumsuz yanıt vereceğini de kaydetti.

Eski milletvekili

Türkiye'de milletvekilliği de yapmış olan, 1994'ten bu yana Avrupa'da yaşayan, Hollanda'dan önce siyasi sığınma, ardından da vatandaşlık almış olan Toğuç, halen PKK sempatizanlığıyla bilinen Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu'nun başkanlığını da yürütüyor.

Toğuç, Batmanlı eşiyle tatil amacıyla geldiği İtalya'nın Padova kenti yakınlarında Albignasego'da seyahat halindeki otomobile İtalyan polis istihbaratı DİGOS (Genel Soruşturma ve Özel Harekat Birimi) elemanları ve jandarmanın düzenlediği bir operasyonla Pazar günü yakalanmıştı. Türkiye'nin çıkardığı kırmızı bültene istinaden Toğuç'u gözaltına alarak Padova Cezaevi'ne gönderen güvenlik birimleri, operasyon sırasında araçta Toğuç'la birlikte bulunan eşi ve biri şoför iki erkeğin de kimlik bilgilerini almakla yetinmişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir