"Asgari ücret aslında 765 liradır"

CHP'li Çam, "Asgari ücret, asgari geçim indirimi eklenerek yüksek gösterilmektedir. Aslında çıplak ücret 765 liradır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM  - CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, asgari ücretin, asgari geçim indirimi eklenerek yüksek gösterildiğini, aslında çıplak ücretin 765 lira olduğunu söyledi. 

Çam, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açıkladığı yılın ilk yarısı için yüzde 5, ikinci yarısı için de yüzde 6 olarak belirlenen asgari ücret artışının, asgari ücretle çalışanlar açısından mutluluk verici olmadığını söyledi.

Çam, Başbakan Erdoğa'ın, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmadaki çay simit hesabının yanlış olduğunu iddia ederek, "Asgari ücret, asgari geçim indirimi üzerine eklenerek yüksek  gösterilmektedir. Aslında çıplak ücret 765 liradır. Bu yapılan zamla asgari ücrete günlük 1 lira 18 kuruş zam oldu. Bu zam ile 1 simit bile almak mümkün değil" dedi.

Asgari ücret zammının aileleri ile birlikte yaklaşık 20 milyon kişiyi doğrudan etkilediğini ifade eden Çam, asgari ücretin gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmesi ve ekonomik büyümeden pay alması gerektiğini kaydetti.

Çam, asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımının asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz ve sabah 06.00-09.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşımın parasız olması, asgari ücretliden vergi alınmaması gerektiğini  belirtti.

Çam, toplantıya 1 lira 20 kuruşa aldığı simit ve bir bardak çay getirdi. Çam ayrıca toplantının sonunda üzerinde "Kendilerine gelince ayakkabı kutusuyla alıyorlar, işçiye gelince kibrit kutusuyla veriyorlar" yazılı ayakkabı kutusu ve kibrit kutusunu gösterdi.

Çam, Sayıştay raporlarına ilişkin bir soru üzerine, her bakanlığın bütçesi TBMM'ye geldiğinde bununla ilgili Sayıştay raporlarını istediklerini anımsatarak, şu yanıtı verdi:

"TBMM 75 milyonluk ülkemizin nüfusu adına bütçeyi denetler. TBMM adına da Sayıştay denetler. Ama geçen ve bu yıl dahil olmak üzere Sayıştay raporları TBMM'ye  gelmedi, bizlere gelmedi. Hangi bakanlığın, hangi harcamaları nerelere yaptıklarını bilemeden görüştük. Bu nedenle biz konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürdük. AYM bizim isteğimiz doğrultusunda bir karar verdi. Adalet yerini buluyor. Bu ülkede vicdanlı insanlar olduğunu gene görüyoruz. AYM Sayıştay raporlarının mutlaka gelmesi, TBMM'ye verilmesi gerektiğiyle ilgili kararını verdi. Bu da bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha ortaya çıkarmıştır."

Bu konularda ilginizi çekebilir