"Ekonomi gelecek yıl yüzde 5 büyür"

Güler Sabancı, perakende ve çimento alanlarında ciddi iyileşme beklediklerini, enerji sektöründe ise hem büyüme hem de yatırım öngördüklerini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türk ekonomisinin gelecek yıl yüzde 5 büyümesini öngördüklerini bildirdi.

Sabancı Holding'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, İngiltere'nin önde gelen ekonomi yayınlarından Financial Times'da, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yapılan röportaj yayımlandı.

Güler Sabancı, Delphine Strauss'un yaptığı röportajda, Türk ekonomisi ve Sabancı Topluluğunun hedeflerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Sabancı'nın, süpermarket zincirinden çimento fabrikasına, sigortadan lastik üretimine 2010 yılının ilk yarısında 10 milyar lirayı aşan cirosu olan bir Topluluğu yönettiği ifade edilen yazıda, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın daha önce verdiği bir röportajda, Türkiye'nin enerji sektöründeki önemli değişimin Sabancı Topluluğu'na finans sektörüne bağımlılığını azalma ve daha dengeli bir yatırım portföyü oluşturma imkanı vereceğini söylediği hatırlatıldı.

Yazıda, Sabancı'nın "Akbank'ın performansının çok iyi olması nedeniyle Topluluk portföyünün yeniden dengelenmesi sürekli bir çalışma gerektiriyor" sözlerine yer verildi.

Enerjisa'nın 2015 yılına kadar Sabancı Topluluğu'nun değerinin yüzde 35'ini oluşturmasını beklediklerini belirten Güler Sabancı, halihazırda bu oranın yüzde 15 olduğunu belirtti.

Yazıda, reel ekonomide faaliyet gösteren pek çok şirketin çok zorlu bir resesyondan etkilenmesine rağmen, dünyadaki bankaların tersine, Türkiye'deki diğer bankalar gibi Akbank'ın da zorluklara karşı gelme gücü ve esnekliği sayesinde global krizden daha başarılı olarak çıktığı ifade edildi.

Söyleşide Güler Sabancı'nın "Türkiye'de finans dışı sektör bu yıl daha iyi performans gösteriyor ve tüm sektörlerde çok hızlı bir toparlanma yaşandı" şeklindeki görüşlerine yer verilirken Sabancı, Türk ekonomisinin 2011 yılında yüzde 5 büyümesini öngördüklerini ifade ederek, özellikle perakende ve çimento alanlarında ciddi iyileşme beklediklerini, enerji sektöründe ise hem büyüme hem de yatırım öngördüklerini vurguladı.

Enerji faaliyetleri

Açıklamaya göre, Financial Times, Türkiye'nin hızla büyüyen enerji pazarından pay almanın, Türkiye'deki diğer gruplar gibi bu şirketin de isteği olduğunu belirtirken, Sabancı, Topluluğun, sektörün öncü oyuncularından biri olmak için yeterli kaynağa sahip olduğunu vurguladı.

Enerjisa'nın Ankara'nın elektrik dağıtımına sahip olduğu belirtilen yazıda, Bandırma'da 920 MW gücünde doğalgaz santrali açıldığı ve iki hidroelektrik santralin daha açılışının bu yıl gerçekleştireceği bilgisine yer verildi.

Güler Sabancı, Topluluğun bu yıl enerji sektörüne yapacağı yatırımın 1,5 milyar dolar olacağını belirterek, hedeflerinin enerji üretim kapasitesini 2015'e kadar 5 bin MW'a çıkarmak ve yüzde 10 pazar payı elde etmek olduğunun altını çizdi.

Önümüzdeki 2-3 yılda Türk enerji piyasasının büyük ölçüde özel sektörün elinde olan ve fiyatların piyasa tarafından belirlendiği bir konuma geleceğini ifade eden Sabancı, bunun önemli bir değişim olduğunun altını çizerek "Halihazırdaki regülasyon belirsizliklerine rağmen, pazarın yapısı ve kurumlar yeni oluşuyor. Türkiye'nin enerji sektörüne güven duyuyorum ve umutluyum" görüşünü dile getirdi.

Halka arz edilecek şirketler

Güler Sabancı ayrıca, enerjinin yanı sıra çimento faaliyetleri çerçevesinde Çimsa'yı da komşu ülkelerde satın almalar ile büyütmeyi düşündüklerini bildirdi.

Aksigorta'daki yüzde 62 paylarının bir kısmında ortaklık için görüşmeler yaptıklarını da ifade eden Sabancı, ortaklığı yıl sonuna kadar açıklamayı hedeflediklerini belirtti.

Güler Sabancı, elektronik mağazaları zinciri Teknosa'nın halka arz edilmesinin de gelecekteki seçenekler arasında olduğunu söyledi. Topluluğun, Enerjisa ve Avivasa'da hisseleri halka açabileceğine de yazıda yer verildi.

Financial Times, yazının sonunda yaptığı yorumda, tüm bunları yönetmenin Güler Sabancı'yı Türk sanayisinin doğal duayeni yaptığını belirtti.

Güler Sabancı'nın çeşitli uluslararası konferanslarda Türkiye ekonomisine dair görüşlerini paylaşmanın yanı sıra Avrupa Birliği üyeliği konusunda Türkiye'nin sözcülüğünü yaptığı ifadesi kullanıldı.

Güler Sabancı'nın bu konudaki iyimserliğini Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin çok iyi olmasına bağladığına yönelik görüşüne de yer verildi. Yazı, Güler Sabancı'nın , "Zor geçen bir yıldan sonra Türkiye;nin ekonomik toparlanması dikkati çekici. Orta ve küçük ölçekli şirketlerde çok ciddi faaliyet artışı var. Tüketici güveni krizden önceki seviyelerine ulaşmış durumda. Finansal sistem de sağlıklı ve büyümeyi finanse etmeye hazır" sözleriyle tamamlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir