"HDP bölgede halkın desteğini kaybediyor"

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, HDP'nin bölgede önemli ölçüde halkın desteğini kaybetmeye başladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, HDP'nin bölgede önemli ölçüde halkın desteğini kaybetmeye başladığını belirterek, "Çünkü HDP, milletin temsil ettiği parti olmayı tercih etme yerine, PKK'nın bir siyasi uzantısı gibi hareket etme eğilimine girmiştir" dedi.

Elvan, Kanal 7'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.
"Terörle mücadelede son durum nedir?" sorusu üzerine Elvan, Silopi'deki harekatının tamamen sona erdiğini ve buranın terör örgütü mensuplarından tamamen arındırıldığını söyledi.

Cizre'deki harekatın da aşağı yukarı bitme aşamasında olduğunu ifade eden Elvan, "Özellikle dağdan gelen teröristlerin yoğunlaştığı bir alan. Daha profesyonel yapıda olan kesim oraya sıkışmış durumda. Zannedersem birkaç gün içinde Cizre'deki harekat da tamamlanmış olur" diye konuştu.

Hükümet olarak temel yaklaşımlarının bölgenin silahlardan ve teröristlerden tamamen arındırılması olduğuna dikkati çeken Elvan, bundan sonraki süreçte de terörle mücadelenin devam edeceğini kaydetti.

Terör saldırıları nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşları ihmal etmeyeceklerini işaret eden Elvan, "Evini terk eden vatandaşlarımıza kira yardımı yapılıyor. Yiyecek, giyecek yardımı yapılıyor. Bu vatandaşlarımızın her birinin tahrip olan evlerini yapacağız. Geçmişteki konutundan, çevresinden çok daha güzel bir yapıya kavuşturacağız. Bu çerçevede kentsel dönüşüm programları hayata geçireceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Elvan, bölgedeki muhataplarının, yine bölgede yaşayan vatandaşlar olduğunu vurguladı.

"HDP halkın desteğini kaybediyor"

HDP'nin bölgede önemli ölçüde halkın desteğini kaybetmeye başladığını ifade eden Elvan, "Çünkü HDP, milletin temsil ettiği parti olmayı tercih etme yerine, PKK'nın bir siyasi uzantısı gibi hareket etme eğilimine girmiştir. Özellikle son birkaç yıldaki beyanatlara bakarsanız, bölücü terör örgütü mensubu açıklamalarının dışına çıkacak bir yaklaşım içinde olmamışlardır" değerlendirmesinde bulundu.

"Cizre'de bir evin bodrum katında yaralılar var. 'Bunlar mahsur kaldılar' deniyor. Bunun mahiyeti nedir?" sorusuna üzerine Elvan, şöyle konuştu:

"Bunların amacı yaralıların tedavisi filan değil. Bunların amacı bir şekilde sansasyonel haberler yaptırabilmek. Yalan yanlış bilgileri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası kuruluşlara yalan haberleri aktarabilmek için kullandıkları bir araç, yöntem olarak görüyorum. Mesele şu, yaralı olduğu iddia ediliyor. Ambulans gidiyor, anons ediliyor 'Yaralıları getirin' diye, getirilmiyor. Ambulans geri dönüyor, tekrar ambulans getiriliyor. Yaralılar getirilmiyor. Burada neyi amaçlıyorlar; Muhtemelen o evde bölücü terör örgütünün üst düzey bazı yöneticileri olabilir. O nedenle bu kadar hassasiyet gösteriyor olabiliyor HDP."

Elvan, güvenlik güçlerinin vatandaşlara zarar vermemek adına hassas bir şekilde çalışma yaptığını, bunun da süreci uzatabildiğini belirtti.

"Seçim vaatlerimizin yüzde 66'sını gerçekleştirdik"

Elvan, "Seçimden önce millete verdiğiniz sözlerin ne kadarını yerine getirdiniz?" sorusu üzerine, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcılığı ve buna bağlı yapıların oluşturulduğunu belirtti.

Seçim döneminde vatandaşlara yönelik 44 vaatlerinin bulunduğunu ve bunu 3 ay içinde gerçekleştireceklerine söz verdiklerini ifade eden Elvan, "Şu an itibarıyla 1,5 aylık süreçte vaatlerimizin yüzde 66'sını gerçekleştirdik. Geriye kalan yüzde 34'lük kısımını bu süreçte yapacağız" ifadesini kullandı.

Elvan, taşeronlara kadro meselesini de bu süre içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, "Biz neyin sözünü vermişsek, bunların her birini yerine getiriyoruz. Getirmeye de devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Büyüme performansımız iyi"

"Türkiye, artık yatırım gelmeyen yerinde sayan bir ülke durumuna geldi mi?" sorusuna üzerine Elvan, küresel bazda ekonomik gelişmenin yavaşladığını ve ekonomik krizin halen etkisini gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin büyüme performansının iyi olduğunu ifade eden Elvan, ülkenin büyümeye ve gelişmeye devam edeceğini kaydetti. Türkiye'nin yatırımlar açısından cazibe merkezi olduğunun altını çizen Elvan, önümüzdeki dönemde yatırımları artırıcı tedbirleri alacaklarına işaret etti.

Elvan, Türkiye ekonomisinin iyiye gittiğini ifade ederek, ekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye'nin gelişmiş ve gelişmekte olan çoğu ülkeden daha iyi durumda olduğunu belirtti.

Çoğu ülkenin büyüme rakamlarının dünya ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak revize edildiğine dikkati çeken Elvan, bu çerçevede dinamik bir süreçten geçildiğini kaydetti.

"Ekonomimiz çok daha iyi noktalara gelecek"

Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 1'i geçtiğini belirten Elvan, "Bu, biz iktidara geldiğimizde binde 4 seviyesindeydi. Bu önemli bir gelişme. Önümüzdeki süreçte, ekonomimiz çok daha iyi noktalara gelecek inşallah. Kimse tereddüt içinde olmasın. İnşallah Türkiye'miz daha da iyi noktalara gelecek" diye konuştu.
"Cemevlerinin hukuki statüsü ne olacak?" şeklindeki soruya da Elvan, "Bununla ilgili çalışmayı Adalet Bakanlığı başlattı. İlgili tarafları dinlediler, dinlemeye de devam ediyorlar. Bu çerçevede, Bakanlığımız çok yoğun bir çalışmayı sürdürüyor. Muhtemelen önümüzdeki 1-2 hafta içinde somut bir adım atabileceğimizi düşünüyorum" yanıtını verdi.

Elvan, konuşmasının sonunda, siyasetin finansmanı ve Siyasi Partiler Kanunu konularında da düzenlemelere gideceklerini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir