"İnşaat yasağı bahane olarak kullanılıyor"

İsrail Başbakan Yardımcısı Şalom, Filistin yönetiminin müzakereleri bırakması halinde inşaat yasağının bahane olduğunun kesinlik kazanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağının dün gece yarısı sona ermesinden sonra, İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki doğrudan görüşmelerin akıbetinin ne olacağı konusu belirsizliğini sürdürürken, İsrail ve Filistinli taraflardan karşılıklı birbirini suçlayıcı açıklamalar geldi.

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Filistinlilerin "inşaat yasağı"nı bahane olarak kullandıklarını öne sürerek, "Eğer Filistin yönetimi müzakereleri bırakırsa, inşaat yasağının bir bahane olduğu da kesinlik kazanır" dedi.

Yerleşimlerdeki inşaat yasağının nihai statüye dair müzakere konularından biri olduğunu söyleyen Şalom, bunun şimdiki müzakerelerin bir parçası olmadığını, geçmişte hiçbir zaman böyle bir talep gelmediğini, bu konunun müzakereleri durdurmadığını ifade etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Sekreteri Yaser Abid Rabbo ise Filistin'in Sesi radyosuna yaptığı açıklamada, Filistin tarafının görüşlerini tekrarladı. Abid Rabbo, İsrail'in yerleşimlerde inşaatlara devam etmesinin doğrudan müzakereleri askıya alacağını ve bunun sorumlusunun İsrail olduğunu belirtti.

Abid Rabbo, "Yerleşim faaliyetlerinin devamı, bizim daha önce defalarca söylediğimiz gibi, müzakerelerin ve tüm siyasi (barış) sürecin kesilmesine yol açacaktır. Bizim bu konudaki tutumumuzda bir değişiklik yoktur" dedi.

Yaser Abid Rabbo, müzakereler ve barış süreci konusunun bu hafta içinde FKÖ Yürütme Kurulunun yanı sıra, Arap Birliği'nin İnceleme Komitesinde görüşüleceğini de hatırlatarak, yerleşim birimlerinde inşaat konusunun büyük bir problem haline geldiğini, ABD'nin buna bir çözüm bulmak için çalıştığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir