"Paraya kaçma sebebi verirsek o para kaçar"

SPK Başkanı Akgiray, paranın rahatsız olmayacağı regülasyonlar yapmak gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, paraya kaçma sebebi verilirse o paranın kaçacağını söyledi.

Akgiray, bir dergiye verdiği röportajda, sermaye piyasalarının hak ettiği düzeye gelmediğini, önemli bir hedefleri olduğunu, odaklanmayı bozmadan "1-2 sene daha böyle yürüyelim dediklerini" kaydetti.

Finansal krizde denetlenmeyen kalitesiz mortgage kredileri ile denetimsiz hedge fonların etkisi hatırlatılarak, "Sizin söylemleriniz düzenlemeleri hafifletmek, cezaları etkinleştirmek yönünde" sözleri üzerine ise Akgiray, "paraya kaçma sebebi verilirse o paranın kaçacağını, hiçbir kanunla kuralla bugünkü teknoloji çağında bunu engellemenin imkanı olmadığını" ifade etti.

Dolayısıyla paranın rahatsız olmayacağı regülasyonlar yapmak gerektiğini kaydeden Akgiray, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu daha hafif daha az caydırıcı olması gerektiği anlamına gelmiyor. Net anlaşılır olması gerekiyor. Çünkü piyasayı korumak demek yatırımcılarla beraber iş dünyasını korumak demek. Regülatörlerin teknolojiyi iyi anlaması şart. Teknoloji varken bugün bir mouse tıkıyla istediğimiz yere emir gönderebiliyorsak, kuralları da buna göre yapmalıyız. 80'lerin mantığı artık işlemiyor. Artık evimizden yurt dışına EFT gönderiyoruz. Yasaklama şansımız var mı? Yok. Youtube olayına benzer sonra. Mümkün değil. Bunu kabul etmek lazım."

Çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Akgiray, SPK'nın elinde malzemesi, kadrosu olduğunu, dünya çapında başarılı olabilecek projelere imza atılabileceğine inandığını belirterek, "Londra'da, Newyork'da bir şeyler yapılabiliyorsa bizde daha iyisinin yapılamaması için hiçbir sebep yok. Tek sebep var, istememek veya o çalışkanlığı, o azmi, o iradeyi ortaya koymamak" görüşünü ifade etti.

"Türkiye sermaye piyasaları hak ettiği kadar gelişmedi"

Kısa ve orta vadede somut hedefleri bulunduğunu, Türkiye sermaye piyasalarının hak ettiği kadar gelişmediğini anlatan Akgiray, Türkiye'de halka açık şirketlerin toplam değerinin milli gelire oranın dünyanın en gerilerinden biri olduğunu, gelişmemiş ülkelerin bile altında olduğunu belirtti. Akgiray, bunun kabulünün mümkün olmadığını, bunun aşılması gerektiğini vurguladı.

İMKB ve bütün ilgili aktörlerle beraber bir halka arz seferberliği başlattıklarını, küçük şirketlerin halka açılması konusunda bu şirketlerin hisse senetlerinde kolaylıkla manipülasyon yapılabileceği yönünde çekince olduğunu anlatan Akgiray, "Bir icraat olacaksa denetimi zor diye engellemenin anlamı var mı?" dedi.

SPK Başkanı, İstanbul'un bölgesel finans merkezi olması konusunda ise "bazı finansal enstrümanların, bazı finansal kontratların İstanbul'da matematiksel ve hukuksal anlamda yapılabildiğini göstermek gerektiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir