"Seçim sürecinde biraz siyasi gürültü beklenebilir"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de yaklaşan mahalli seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler süresince "biraz siyasi gürültü beklenebileceğini" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DAVOS  - İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında, "Gelişen Ekonomiler için Yeni Adımlar" oturumunda konuşan Babacan, Türkiye'de son dönemde piyasalarda gözlemlenen oynaklığın "büyük ölçüde yeniden fiyatlandırma süreci olduğunu" ifade etti.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) politika değişikliğine ilaveten son siyasi olayların piyasalardaki oynaklıkta kısmen etkili olduğunu anlatan Babacan, dışarıya sermaye çıkışının sözkonusu olmadığını ve döviz talebinin genelde dış kredi kullanan ya da ithalat yapan şirketlerin son siyasi gelişmelerin de etkisiyle beklemek yerine alıma geçmelerinden kaynaklandığını belirtti.

Babacan, dövizdeki hareketin alınan önlemler sayesinde kamuyu, bankaları ve tüketicileri fazla etkilemeyeceğini, dış kaynak kullanan şirketlerin ise 2006 ve 2009 yılında yaşanan benzer oynaklık nedeniyle bu sorunu aşmada tecrübeli olduklarını dile getirdi.

Gezi Parkı olaylarının demokrasi ve son dönemde yaşananları hukukun üstünlüğü sınavı olarak gördüğünü ifade eden Babacan, AB katılım sürecinin Türkiye'de demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü norm ve standartları açısından güçlü bir çaba olduğunu vurguladı.

Ali Babacan, Türkiye'nin "demokrasisini ve hukukun üstünlüğünü daha da güçlendirerek bu testlerden başarıyla" çıkacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Son olayların ardından yapılan kamuoyu yoklamalarında AK Parti'ye destek yüzde 47-48'lerde çıkıyor. Bence (iktidar) birşeyleri doğru yapıyor ki halktan bu desteği alabiliyor. Elbette diğer yüzde 52'nin de hükümeti olduğumuzun bilincindeyiz ve daha kapsayıcı olmaya, toplumun her kesiminde ihtiyaçları, beklentileri, belki korku ve endişeleri anlamaya ve cevap vermeye çalışıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Babacan, Türkiye'de mahalli seçimlerin, cumhurbaşkanlığı seçiminin ve genel seçimlerin yaklaşmakta olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bence bu süreç boyunca biraz siyasi gürültü beklenebilir ve son dönemde yaşananlar büyük ölçüde yaklaşan seçimlerle alakalı. Fakat niyetimizin gerçekte ne olduğu ve ne yaptığımız konusunda doğru iletişim kurabildiğimiz sürece gayet iyi olacak. Bence yaşananlardan çok şey öğreniyoruz ve gerektiğinde ve zamanı geldiğinde politikalarımızı da değiştiriyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir