"Yuan değerlenirse ciddi avantaj elde edilir"

TİM Başkanı Büyükekşi, Çin'e yönelik ihracatın artmasıyla dış ticaret dengesinin iyileşmesinin mümkün olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çin Yuanı'nın değerlenmesi halinde Türkiye'nin bundan ciddi avantaj elde edebileceğini bildirdi.

Büyükekşi, Çin'in esnek kur rejimine geçmesi ve bunun Türkiye'ye etkilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2009 yılında 1,2 trilyon dolar ihracat yapan Çin'in, 1,17 trilyon dolar ihracat yapan Almanya'yı geçerek dünyanın en fazla ihracat yapan ülkesi unvanını kazandığını anımsattı.

Çin'in çok büyük miktarda ihracat gerçekleştirmesi dolayısıyla tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'nin de Çin'i yakından takip ettiğini belirten Büyükekşi, Çin'in ulaştığı ihracat gücünde, para birimi olan yuanın değerini sabit tutmasının büyük rol oynadığına işaret etti.

Bu konuda başta ABD olmak üzere birçok ülkenin Çin'e tepki gösterdiğini, değeri yapay olarak düşük tutulan yuan yüzünden Çin'in rekabet gücünü artırdığını ve dış ticarette önemli bir avantaj yakaladığını ifade eden Büyükekşi, geçen hafta Çin hükümetinin, yuanın değerlenmesine izin vereceğini açıkladığını hatırlattı.

Çin Merkez Bankası'nın, yuanın dolar karşısında referans nokta kabul ettiği karşılığın her gün yüzde 0,5 altı veya üstünde alınıp satılmasına izin vereceğini belirten Büyükekşi, bu durumun, Çin devletinin ciddi sorunlarla uğraşan global ekonominin artık kendisine de zarar verebileceğine inandığı ve ihracat anlamındaki 'değersiz yuan' politikasından global ekonomideki toparlanmaya destek vermek için bir derece vazgeçtiğini gösterdiğini kaydetti.

Büyükekşi, değerli yuanın Çinli tüketiciler için daha fazla alım gücü anlamına geldiğini ve artacak Çin tüketiminin global büyümeye katkı yapmasının öngörüldüğünü belirtti.

Dünya ölçeğinde iş yapmaya çalışan hiçbir firmanın, Çin firmalarının verdiği fiyat aralığı ve temin süresine ulaşamadığı için kalite-fiyat rekabetinin bırakılıp marka-değer rekabetine geçildiğini hatırlatan Büyükekşi, bu yolla hayatta kalmayı deneyen Avrupalı ve Amerikalı firmaların, bir süre sonra devlet desteğiyle enerji santrali imal eden Çin'e karşı herhangi bir engel çıkaramayacaklarını geç de olsa anladıklarını ifade etti.

Çin'de kur rejiminin esnekleştirilmesinin, bankacılık ve finanstan birçok sektöre kadar dış rekabete karşı eskisine göre daha az korunma anlamına geldiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Çin yıllardır bu konudaki direncini sürdürüyordu. Şimdi dış baskının da artmasıyla daha liberal bir kur rejimi için adım atacağı anlaşılıyor. Çin'in parası Yuan'ın yüzde 20-25 oranında değerlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Eğer serbest piyasa koşullarında yuanın değeri belirlenirse bu durum Çin'e rakip ülkeler için oldukça olumlu bir haber olacak. Türkiye de Çin'in global dünyadaki en ciddi rakipleri arasında. Eğer Çin'in parası değerlenmeye başlarsa bundan ciddi avantaj elde edeceğimizi görüyoruz. Türkiye'nin en büyük pazarı olan Avrupa'da Çin'in ciddi bir ağırlığı var. Ancak en son euronun dolar karşısında değer kaybetmesi, parasını dolara sabitlemiş Çin için ciddi bir engel çıkarıyordu. Bunun üzerine kendi para birimindeki başka bir değerlendirme, Türkiye'nin Avrupa pazarına olan coğrafi yakınlığı ile birleşince Türkiye'ye ciddi bir rekabet avantajı sağlayacak."

TİM Çin'de ofis açmayı planlıyor

Büyükekşi, Türkiye'nin geçen yıl ihracatının yüzde 46'sını AB ülkelerine, yüzde 11'ini de AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerine yaptığını, Çin'in ise ihracatının yüzde 24'ünü Avrupa'ya gerçekleştirdiğini anımsattı.

Çin'in aynı zamanda dünyanın en büyük ithalatçı ülkelerinden birisi olduğuna işaret eden Büyükekşi, 2009 yılı ithalatının 1,01 trilyon dolar olduğunu, ancak Türkiye'nin bu pazara ihracatının 1,6 milyar dolar, ithalatının ise 12,7 milyar dolar düzeyinde olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin çok büyük dış ticaret açığı verdiğinin altını çizen Büyükekşi, Çin'e yönelik ihracatın artmasıyla dış ticaret dengesinin iyileşmesinin mümkün olacağını vurguladı.

Büyükekşi, bu yılın beş aylık döneminde Çin'e gerçekleştirilen ihracatın yüzde 115 oranında arttığını hatırlatarak, bu artışın devam etmesinin çok anlamlı olacağını, esnek yuanın ihracat artışına destek vereceğini ifade etti.

Mehmet Büyükekşi, Çin'i çok önemsediklerini ve Çin'e yönelik ihracatın artmasına destek vermek için Şangay'da bir ofis açmayı planladıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir