Risk iştahı yeniden canlandı

İMKB yurtdışıyla birlikte alım tarafına geçti, endeks gün sonunda yüzde 1.23 yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Borsa, yurtdışı piyasalardaki çıkışın desteğiyle 58 binin üzerinde taşınırken, dolar 1.55 liraya geriledi. Gösterge faizse bugün yüzde 8.47 bileşik seviyesinden kapandı.

Bilançolara yönelik olumlu beklenti içindeki piyasalarda yükselişler bugün ivme kazandı. Yunanistan, yüzde 4.65 faizle altı aylık hazine bonosu ihracında 1.625 milyar euro tutarında satış yaptı. Bono ihalesine 3 kat fazla talep gelmesini piyasalar olumlu karşıladı. Diğer yandan ABD'de 42,3 milyar dolar olarak açıklanan dış ticaret açığı son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişme de piyasalardaki yükselişe katkı yaptı.

Diğer yandan Moody's, Portekiz'in kredi notunu Aa2'den, A1'e indirdi. Portekiz hükümeti, kararın uluslararası krizden kaynaklandığını ve piyasalar tarafından beklenen bir gelişme olduğunu bildirdi. Portekiz'in notunun iki basamak inmesinin piyasa etkisi ise olmadı.

Bugün yaşanan olumu havayla yurtdışında bazı endekslerde değer kazançları yüzde 2'ye ulaşırken, İMKB de pozitif görünümün etkisiyle kendini 58 binin üzerine attı. Gün içerisinde 58.435 puanı gören Bileşik Endeks, günü 708 puan ve yüzde 1.23 değer artışla 58.278 puandan kapattı. Gün sonunda 2 milyar 49 milyon liralık işlem hacmi kaydedildi.

Avrupa'da hakim olan risk iştahı euronun da yükselmesini sağladı. Sabah 1.2520'lerde seyreden euro/dolar öğleden sonra 1.26'nın üzerine çıktı. İMKB kapanışı sırasında euro/dolar 1.2665, dolar/yen 88.35 seviyesinde işlem gördü.

Yurtiçinde ise 1.56 seviyesinden geri gelen dolar/TL 1.55'e doğru gevşedi. Bankalararası işlemlerde en iyi alış/satış 1.5505/1.5525 TL düzeyinde. Serbest piyasada ise dolar 1.5520, euro 1.9650 liradan el değiştiriyor.

Tahvil-bono piyasası düne göre daha hareketli bir gün geçirdi. Gösterge faiz yüzde 8.47 bileşikten kapandı. Bu arada Hazine yeni gösterge tahvil olacak 25 Nisan 2012 vadeli kağıtta bugün ROT dahil 4.2 milyar TL satış yaptı. İhalede ortalama bileşik faiz yüzde 8.51 oldu.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir