S&P moralleri 'yükseltti'

İMKB, Standard&Poor's'un not arıtımıyla alıma geçti; gün en yüksek seviyeden kapandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Fed'in sürpriz faiz artırımı ve artan siyasi tansiyonla tedirginliğin hakim olduğu piyasaya S&P'den gelen not artırımı moral verdi.  Borsa gün sonunda yüzde 1.66 prim yaparken, dolar ve faiz sabaha göre gevşedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Bernanke her ne kadar Kongre'de 10 Şubat'ta yaptığı konuşmasında iskonto oranlarının artabileceğini ifade etse de, dünkü artırım kararı piyasalar tarafından sürpriz olarak değerlendirildi. Bankalara uygulanan iskonto faiz oranlarının 25 baz puan artırılması sonrasında gözler 16 Mart'taki Fed toplantısına çevrildi. Ancak politika faizlerde bir değişiklik kısa vadede beklenmiyor.

Bu faiz hamlesi piyasalarda gün içerisinde satışa neden olurken, İMKB'nin imdadına S&P yetişti. Standard&Poor's'tan beklenen not artırımı bugün geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin uzun vadeli döviz ve TL cinsinden kredi notlarını yükseltti, görünümünü ise 'pozitif' olarak belirledi. Not artırımı kadar önemli olan dipnot ise önümüzdeki 12-24 aylık dönemde yeni not artışlarının gelebileceğine işaret edilmesiydi.

Bu gelişme sabah satışlarla 51.298 puana kadar inen borsada alımları kuvvetlendirdi. Yurtiçi piyasa dışarıdaki toparlanma çabalarının da etkisiyle gün içerisindeki en yüksek seviye olan 53.318 puandan kapandı. Endekste düne göre 869 puan artış yaşanırken, hisse senetleri ortalama yüzde 1.66 değer kazandı. Bu arada borsada haftalık bazda ise yüzde 4.42 yükseliş kaydedilmiş oldu.

Dolar ve faiz sabaha göre gevşedi

Yurtdışının etkisiyle sabah 1.53 TL seviyelerine çıkan dolarda öğleden sonra gevşeme eğilimi yaşandı. Dolar günü 1.5250 TL'den, Euro 2.0600 TL'den tamamladı. Bankalararası piyasada şu sıra en iyi alış/satış 1.5205/1.5250 TL düzeyinde. 

Uluslararası piyasada bugün 1.3444 seviyesine kadar inen Euro/Dolar ise gün sonunda 1.35 seviyesinde seyrediyor. Dolar/Yen 91.90 düzeyinde.

Tahvil-bono piyasasında 16 Kasım 2011 vadeli gösterge kıymette bileşik faiz yüzde 8.96 seviyesinden kapanırken, faiz pazartesi valörlü işlemlerde yüzde 8.91'e indi. Gösterge faiz dün spot piyasada yüzde 8.88, valörlü işlemlerde yüzde 8.90 bileşik seviyesinden kapanmıştı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir