Sendikalar: İsrail, bir kez daha insanlık suçu işledi

Türk işçi sendikalarından yapılan açıklamalarda, İsrail'in gemi baskınının vahşet' olduğu vurgulandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sendikalar, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına tepki gösterdi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, ''İsrail'in yine bir vahşete imza atarak, bir kez daha insanlık suçu işlediğini'' ifade etti.

Saldırıyı lanetlediklerini belirten Koncuk, şunları kaydetti:

''Filistin'e gözünü kırpmadan saldıran, masum insanları katleden İsrail, bu saldırıyla yine dünyaya çirkin yüzünü gösterdi. İsrail'e her fırsatta kol, kanat gerenler, İsrail vahşetini artık görmelidir. İnsan haklarını savunan herkes, İsrail'in yaptıklarını kınamalı, sivillerin katledilmesine müsaade etmemelidir. İsrail işlediği suçların bedelini ödemelidir. İktidar da tepkisini güçlü bir şekilde ortaya koymalı, Türkiye, İsrail'e yaptırım uygulanması ve İsrail'in cezalandırılması konusunda her türlü girişimde bulunmalıdır.''

Hizmet-İş: Katliam

Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da Akdeniz'de yaşananları ''katliam'' olarak nitelendirdi. Arslan, ''İsrail ordusunun uluslararası sulardaki bir barış gemisine saldırması İsrail'in kanlı yüzünü bir kez daha korkunç bir şekilde ortaya çıkarmıştır'' dedi.

Uluslararası toplumun İsrail'e karşı kesin tavır alması gerektiğini belirten Arslan, şu ifadeleri kullandı:

''Akdeniz, tarihinde görmediği kanlı bir insanlık dramı yaşamıştır. Başta BM olmak üzere tüm uluslararası örgütleri İsrail'in hiçbir hukuk tanımaz katliamlarına karşı sert önlem almaya çağırıyoruz. Bugüne kadar hiçbir BM kararını tanımayan İsrail'e, bu katliamının bedeli ödettirilmelidir. Açıklamaların dışında tepkiler verilmelidir. İslam ülkeleri acilen toplanmalı, Türkiye, İsrail Büyükelçisi'ni geri çekmeli, ilişkileri askıya almalıdır.''

Türk Metal Sendikası: Cinayet

Türk Metal Sendikası Genel Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail'in yardım gemilerine saldırısı ''cinayet'' olarak nitelendirildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''İsrail'in yardım gemilerine yaptığı saldırı bir cinayettir, toplu katliamdır. Yapılması gereken İsrail'e sert yatırımlar uygulamaktır. Bugün dünyada insan hakları ve demokrasi konusunda nasihatler veren başta Amerika olmak üzere Batılı ülkelere düşen görev budur. İsrail'e bir 'dur' diyen çıkmadığı takdirde, İsrail, dünya için problemli bir ülke olmaya devam edecektir.''

Türk Büro-Sen: Somut adımlar bekliyoruz

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da insani yardım gemilerine yapılan saldırıyı şiddetle kınadı. Yokuş, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti başta olmak üzere, Birleşmiş Milletleri ve bütün uluslararası kuruluşları İsrail'in kanlı baskınına karşı göreve davet ediyor ve somut adımlar atmasını bekliyoruz'' dedi.

Bem-Bir-Sen Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 'korsanca' olarak nitelenen saldırı lanetlendi.

Açıklamada, ''BM artık konuya olan duyarsızlığını bir yana bırakmalı ve terörist olduğunu bir kez daha dünyaya ilan eden İsrail hakkında yalnızlaştırma başta olmak üzere bütün yaptırımları uygulamalıdır'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yaşananlara gösterilecek tepkinin dozu konusunda provokatif unsurlara asla izin verilmemesi uyarısında bulunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir