Şimşek: AB krizine karşı B planı hazır

Şimşek, "Türkiye gibi yüksek büyüme potansiyeline sahip bir ülkeye fon akışının devam edeceğine inanıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB krizine karşı Türkiye'nin her zaman için bir B planı olduğunu söyledi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Avrupa Politika Merkezinin düzenlediği "Türkiye-AB: Ortak Çıkarların Yeniden Değerlendirilmesi" toplantısında konuşan Şimşek, Türkiye'nin ihracatının yarısının, gelen turistlerin yüzde 60'ının, yabancı, küresel doğrudan yatırımların yüzde 80'inin AB kaynaklı olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla bizim AB ile ekonomik anlamda çok güçlü bir entegrasyonumuz söz konusu" dedi.

'AB'de, özellikle Euro Bölgesinde bazı ülkelerde, şu anda kamu borç sorunu olduğuna dikkat çeken Şimşek, "AB krizine karşı Türkiye'nin her zaman için bir B planı var" dedi.

Şimşek şunları söyledi: "Mali disiplini sürdürüyoruz; dalgalı kur sistemi Türkiye'nin şokları absorbe etmesine önemli katkı sağlıyor. Kurdaki değişim önümüzdeki dönemde cari açığı olumlu etkileyecek.

Makro finansal temellerimiz çok sağlam. Kamu finansman dengeleri sağlıklı, bankacılık güçlü, esnek kur sistemi var; bu da bize bir manevra alanı sağlıyor.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye küresel doğrudan yatırımların Avrupa'daki sıkıntılara rağmen artacağını düşünüyorum. Türkiye gibi yüksek büyüme potansiyeline sahip bir ülkeye fon akışının devam edeceğine inanıyorum.

Türkiye'de TCMB, gelişmiş ülke merkez bankalarının aksine, para basmadı hatta son dönemde çekmeye başladı; bu anlamda Türkiye hazırlıklı ve ihtiyatlı."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir