Şimşek: Manevra yapabilecek alanımız var

Türkiye'nin Euro Bölgesi ülkelerinin tersine esnek bir döviz kuruna sahip olduğunu dile getiren Şimşek, gelecek yılın başından itibaren cari işlem açığında gözle görülür bir azalma olmasının çok muhtemel olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa'daki Euro krizi karşısında Türkiye'nin olası etkilere yönelik manevra yapabilecek çeşitli alanlara sahip olduğunu belirterek, "Etrafınızda kontrol edemediğiniz konulara nasıl yanıt verdiğiniz önemli, biz bunlara cevap verecek alana sahibiz" dedi.

Türki Amerikan Birliği ve TUSKON tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Yeni zorluklar ve Fırsatlar" başlıklı yıllık konferansta bir konuşma yapan Şimşek, Türkiye'de ekonomik alanda yapılan reformlardan ve ülkenin ekonomik gelişiminden bahsederek, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini yineledi. Türkiye'nin verimliliği artırmaya odaklı güçlü ve istikrarlı bir hükümete de sahip olduğunu belirten Şimşek, yenilenebilir enerji, altyapı, turizm, biyoteknoloji gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektörün fırsatlar sunduğuna dikkati çekerek, Türkiye ve ABD'deki iş çevrelerini, iki ülkenin yararına olacak bu fırsatların arayışları içine girmeye çağırdı.

Şimşek, "Eğer güçlerimizi birleştirebilirsek sadece ABD'deki değil Türkiye'deki var olan fırsatlardan da istifade etmiş olacağız" dedi.

Türkiye'nin çevre ülke ve bölgelerle tarihi ve coğrafi bağlarını hatırlatarak, Türk ve ABD iş adamlarının üçüncü ülkelerdeki fırsatlardan da istifade edebileceğini, bölgede birlikte iş yapılabileceğini vurgulayan Şimşek, ABD'deki firmaların bölgeye hizmette İstanbul'u merkez olarak kullanımının arttığına dikkati çekti.

Euro Bölgesi'ndeki sorunun Türkiye'ye olası etkileri

Şimşek, Euro Bölgesi'ndeki sorunun Türkiye'ye olası etkileri konusuna da değindi.

AB ile güçlü bağları olmasına ve dış şoktan etkilenecek gibi görünmesine rağmen Türkiye'nin bunlara karşı daha az kırılgan olmasını sağlayan bazı güçlere sahip bulunduğunu belirten Şimşek, Türkiye'de borcun gayri safi milli hasılaya oranının AB ortalamasının yarısından daha azına tekabül ettiğine, bütçe açığının da gayri safi milli hasılanın yüzde 1'i civarında seyrettiğine ve Türkiye'nin kamu sektörü net dış borcunun ikinci çeyreğin sonunda sıfır olduğuna dikkati çekerek, "Manevra yapabilecek çok sayıda mali imkana sahibiz. Dolayısıyla, etrafınızda kontrol edemediğiniz konulara nasıl yanıt verdiğiniz önemli, biz bunlara cevap verecek alana sahibiz" dedi.

Orta vadeli ekonomik programı düzenli uygulamalarının önemine ve yatırımcıların güvenine işaret eden Şimşek, "Bu nedenle, belki de 15 Euro Bölgesi ülkesinden daha düşük faiz oranlarıyla kredi alabiliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin Euro Bölgesi ülkelerinin tersine esnek bir döviz kuruna sahip olduğunu dile getiren Şimşek, gelecek yılın başından itibaren cari işlem açığında gözle görülür bir azalma olmasının çok muhtemel olduğunu ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir