Sivas'ta anma programı düzenlendi

24 yıl önce Sivas'ta çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen etkinlikle anıldı.

Yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı CHP ve HDP'li milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'nin önüne karanfil bıraktı.

"Madımak, utanç müzesi olsun"

Programda konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'nin "utanç müzesi" olması için Sivas'ta olduklarını belirtti.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir "24 yıldır bıkmadan, usanmadan buraya adalet aramaya geliyoruz. Bu ülkeye barış, demokrasi, insan hakları, özgürlükler gelsin istiyoruz. Biz inadına Cumhuriyet'i, laikliği, demokrasiyi, halkların kardeşliğini savunacağız." diye konuştu.

Alevi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız da, 24 yıldan beri Sivas'ın kara dumanının tüttüğünü, adaletin bir türlü tecelli etmediğini söyleyerek "Biz Aleviler Madımak'ta adalet istiyoruz. Biz Aleviler dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiç kimsenin yakılmasını, katledilmesini istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Işıktan korkanlar, aydınlık yüzlere kıydı"

Programa katılan HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise, "Bu mücadele Madımak Oteli, 'utanç müzesi'ne dönüştürülünceye kadar emin olun ki devam edecek. Canlarla bir olmaya devam edeceğiz." dedi.

Baydemir, "Bir kez daha Sivas'tan bütün Türkiye'ye ve bütün Ortadoğu coğrafyasına karanlığı yaracak bir ışığa, aydınlığa ortak olmaya geldik. 24 yıl önce aydınlıktan, ışıktan korkanlar bu ülkenin gencecik, pırıl pırıl aydınlık yüzlerine kıydı." şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da "1993 yılında sadece Madımak Oteli ve insanlar yanmadı, Türkiye'nin kendisi ve insanlık yandı, yanmaya devam ediyor. Onun için adalet diyoruz, onun için adalet için yürüyoruz." açıklamasını yaptı.

Sivas olaylarının 24. yılı Sivas olaylarının 24. yılı