Siyasi partiler bilim ve teknolojiye odaklandı

Türkiye ekonomisinde makroekonomik verilerin daha iyi noktalara ulaşımı için büyük öneme sahip yenilikçilik ve Ar-Ge çalışmaları, partilerin seçim beyannamesinde geniş yer buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS - ANKARA

Partiler neler yapacak?

CHP / Girişimcilik Bakanlığı kuracak

►Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payı, AB standardı olan yüzde 3 düzeyine çıkarılacak 
►Ar-Ge teşvikleri etkinleştirilecek; üretim ve bölgesel ihtiyaçlar gözetilerek düzenlenecek. 
►Ar-Ge desteklerine erişimi kolaylaştırmak ve desteklerin etkinliğini artırmak için kurumlar arası form ve süreç farklılıkları ortadan kaldırılacak. 
►AB ülkelerinin ‘akıllı uzmanlaşma’ stratejisi, bölgesel ekonomilere uyarlanacak ve bölgesel Ar-Ge politikaları bu stratejiye göre oluşturulacak. 
►Kamu araştırma kurumlarının kapasite ve sayısı arttırılacak; etkin kamu desteğiyle kamu araştırma kurumları- üniversite- sanayi işbirliği modeli geliştirilecek. 
►Yeni uluslararası Ar-Ge ortaklıkları kurulacak. 
►Bilişim ve teknoloji alanında kamu politikaları geliştirmek ve harcamaların etki analizini yapmak üzere bir veri bankası oluşturulacak 
►Yurtdışında girişimcilik konusunda deneyim kazanmış yurttaşların Türkiye’deki girişimcileri desteklemesi sağlanacak. 
►Üniversite, sanayi ve kamu ortaklığında verilecek ‘’tekno-girişim” eğitimleri ile ileri teknoloji alanına ilgi duyan üniversite mezunlarının girişimci olmaları desteklenecek. 
►Türkiye Girişimcilik Konseyi yerine Girişimcilik Bakanlığı kurulacak. 
►Sadece yüksek lisans eğitimi ve Ar-Ge ile ilgilenecek olan ‘Girişimcilik Üniversiteleri’ kurulması yönünde yasal düzenlemeler yapılacak. 
►Eşgüdümünü girişimcilik üniversitelerinin sağlayacağı ve her bölgenin sektörel farklılıklarının gözetileceği ‘Girişimcilik Okulları (Fabrikaları)” kurulacak ve bu okullarda, yaşam boyu eğitim merkezleri, kuluçka merkezleri, profesyonel destek birimleri ve tam donanımlı atölyeler bulunacak. 
►Tüm üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik (inovasyon) eğitimleri artırılacak. 
►Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Merkezleri ve İş Geliştirme Merkezleri’ni yeniden yapılandırarak, “Bölgesel İş ve Teknoloji Geliştirme Merkezleri” kurulacak; merkezlerin işleyişini düzenleyen mevzuat basitleştirilecek. 
►Bu merkezlerde üretim teknolojileri, iş ağı ve pazar geliştirme, ihracat ve insan kaynakları alanlarında destek sağlanacak. 
►Yerli yazılım üretimi teşvik edilecek, yazılım sektörünün büyümesi için destek verilecek. 
►Bilişim sektörüne yönelik güçlü bir talep oluşması kamu desteğiyle sağlanacak. 
►Bilişim alanında ara elemanı eğitimine öncelik verilecek. 
►UMEM kapsamında üniversite mezunu genç işsizlere bilişim eğitimi vererek, istihdam yaratılacak. 

►Yazılım ihracatını engelleyen dolaylı vergileri kaldırarak, bilişim sektörünün uluslararası rekabet gücü arttırılacak.

AK PARTİ / Kamu alımlarında yerli firma payını artıracak

AK Parti, 100 milyar TL’yi aşan kamu alımlarında orta-yüksek ve ileri teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payının arttırılacağını vurgularken, partinin bilim ve teknoloji politikalarında şu başlıklar öne çıktı: 

►Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 2023 yılında yüzde 3’e çıkarılacak. ‘6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun’un ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanacak; kanunun hayata geçmesiyle araştırma altyapılarının özel sektörle çok daha yakın bir şekilde çalışması sonucunda araştırmaların ticarileşmesi desteklenecek. 
►Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojiler geliştirilmesine yönelik araştırma programları desteklenecek. 
►Tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek. 
►KOBİ’lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek. 
►İlk ikisi Konya ve Bursa’da açılan Bilim Merkezleri, bu sene içerisinde Kocaeli ve Kayseri’de de açılacak. 
►Yurtdışında yer alan bilimde öncü 10 ayrı merkeze Bilim Müşaviri ve Ataşesi ataması yapılacak. 
►Sınai mülkiyet ve yönetimiyle ilgili konularda yayın yapacak “Teknoloji Transfer Platformu” kurulacak; böylece lisanslanmak veya devredilmek istenen, ihtiyaç veya ilgi duyulan konular ve teknolojilerle ilgili bilgiler ortak kullanıma açılacak. 
►Patent borsası kurulacak. 
►Fikri ve sınai haklar konusunda ticarileştirmeyi destekleyecek düzenlemeler yapılacak. 
►“Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Öncelikli Dönüşüm Programı” ile öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve prototip geliştirme süreçleri desteklenecek. 
►Enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri gibi öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımları ve kümelenme çalışmaları desteklenecek. 
►Sanal ve gerçek ortamlarda kamuüniversite- sanayi işbirliği platformları oluşturulacak. 
►Türkiye’nin akredite test altyapısı geliştirilecek. 
►Girişimcileri desteklemek için finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşamaya yönelik bir fon kurulacak. 
►Yenilikçi girişimcilerin ticarileştirme projelerine yönelik destek sağlayabilecek kredi garanti mekanizması oluşturulacak. 
►“Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Öncelikli Dönüşüm Programı”yla kamu alımlarının kaldıraç gücü kullanılarak yerli teknoloji ve üretimi geliştirilecek. 
►Her yıl 100 milyar TL’yi aşan kamu alımlarında orta-yüksek ve ileri teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payını artırılacak. 
►Uluslararası doğrudan yatırımlar daha fazla cezbedilecek. 
►Uluslararası yükümlülükler de dikkate alarak yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantili tedarik modelinin uygulanabilmesi için Kamu İhale Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacak. 
►Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirilecek; uygulamanın etkinliği için koordinasyon ve izleme mekanizmaları kurulacak. 
►“Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi Öncelik Dönüşüm Programı”yla, Türkiye, geniş coğrafyaların nitelikli beyinleri için bir cazibe merkezine dönüştürülecek. 
►Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak özel bir Turkuaz Kart sistemi geliştirilecek. 
►AB Çerçeve Programlarına katılımın yükseltilmesine yönelik çalışmalar artırılacak; Türkiye’nin ekonomik, tarihi, kültürel bağlarının güçlü olduğu ülkelerle AB Çerçeve Programlarına benzer programlar geliştirilecek.

MHP / Milli yenilik sistemi kuracak

“Bilime ve bilim insanına önem verilecek” diyen MHP’nin, bilim ve teknoloji alanındaki programında şu adımlar öne çıkıyor: 
►Bilgi toplumuna geçişin her türlü altyapısının oluşturulması, teknoloji tedarik ve yatırımları ile bilimsel ve teknolojik araştırma ve geliştirmenin etkin bir şekilde yürütülmesi ve koordinasyonun sağlanması amacıyla “Bilim, Teknoloji ve İletişim Bakanlığı” kurulacak. 
►Mevcut Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığının ilgili birimleri bu bakanlık bünyesine alınarak yeniden yapılandırılacak. 
►Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı bugünkü yüzde 0.9 seviyesinden dört yıl içinde yüzde 2’ye çıkarılacak 
►Üniversite-sanayi ortak araştırma merkezleri kurulacak, özel sektörün ve üniversitelerin Ar-Ge kapasitesinden yararlanması sağlanacak. 
►Bilimsel ve teknolojik araştırmaların, yenilikler ve buna bağlı olarak verilecek patentler aracılığıyla üretime ve toplumsal faydaya dönüşmesini sağlamak amacıyla “Milli Yenilik Sistemi” kurulacak. 
►Milli Yenilik Sisteminin kurulmasının ardından, sektörel ve yerel bazda yenilik sistemleri oluşturulacak ve bölgesel özelliklere göre sistem yapılandırılacak. 
►Patent, ticari marka, endüstriyel tasarım ve telif haklarının korunması amacıyla fikri mülkiyet hakları sistemi etkinleştirilecek. 
►Milli teknoloji üretim merkezi “Bilge Kent” oluşturulacak ve Türk Dünyasının bilimsel araştırma merkezi niteliğinde “Ankara Temel Araştırmalar Merkezi (ATAM)” kurulacak. 
►Türkiye bilim insanları için cazibe merkezi olacak. ►Stratejik teknolojiler desteklenecek. 
►Başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere uluslararası düzeyde bilimsel ve teknolojik işbirliği geliştirilecek. 
►Kamu tedarik politikası Ar-Ge’ye dayalı olacak 
►Bilgi teknolojilerinde eğitilmiş insan gücü yetiştirilmesine önem verilecek; ‘Bilişim Vadisi” Projesi hayata geçirilerek, sektörde faaliyet gösteren firmalar için alt yapısı hazır alanlar tahsis edilecek, yazılım ve hizmetler alanında sektörün yurtdışına açılması desteklenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir