Soru önergesi sayısı 20 bini geçti

YASADER Başkanı İrfan Neziroğlu, Meclis'e sunulan soru önergesi sayısının bu yıl 20 bini geçtiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Yasama Derneği (YASADER) Başkanı İrfan Neziroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve daha önce bin, 2 bin, 3 binlerde olan soru önergesi sayısının bu yıl 20 bini geçtiğini belirterek, "Zannediyorum, bunda bizim de bir nebze katkımız vardır. Sivil toplum kuruluşlarıyla böyle iyi diyaloğumuz, projemiz oldu, şimdi bunu üniversitelere yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.  

Aynı zamanda TBMM Genel Sekreteri olan Neziroğlu, YASADER olarak Anadolu Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi'nde "Üniversitelerde Parlamento Hukuku Çalışmalarının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında düzenledikleri programın açılışında yaptığı konuşmada, parlamento hukukunun, yeni yeni üniversitelerde ders olarak verildiğini ifade etti.   

 "Sivil toplum kuruluşları, soru önergesini çok etkin kullanmaya başladı" 

Sivil toplum kuruluşlarına yönelik eğitimlerden bahseden Neziroğlu, şunları kaydetti:  

"Parlamentoyla nasıl diyalog kurulacağına, nasıl orada etkin olunacağına dair çok sayıda eğitim düzenledik ve orada şunu gördük. Gerçekten Meclis'in çalışmalarıyla ilgili sivil toplumda fazla bir bilgi yok. Olduğunda inanılmaz keyif alıyor. Neden keyif alıyorlar? Mesela, bugünkü eğitimlerden sonra siz de bunu fark edeceksiniz, belki kanunların nasıl yapıldığını, belki bir değişiklik önergesinin nasıl hazırlandığını ama daha da önemlisi denetim önergelerinin nasıl hazırlandığını öğreneceksiniz. Bir soru önergesi nasıl yazılır? Sivil toplum kuruluşları bunu öğrendikten sonra çok etkin olarak kullanmaya başladılar. Genelde şöyle oluyor. Sivil toplum kuruluşu temsilcisi, milletvekiliyle temasa geçiyor, 'İşte şu konuda bir sorunumuz var. Bunu Meclis gündemine taşır mısın?' diye. Biz onlara şunu söyledik. Bunu söylemek yerine, bizzat siz soruyu hazırlayın. Nitekim, bu sene denetim önergelerine baktığımızda, daha önce bin, 2 bin, 3 binlerde olan soru önergesi sayısının 20 bini geçtiğini görüyoruz. Zannediyorum, bunda bizim de bir nebze katkımız vardır. Sivil toplum kuruluşlarıyla böyle iyi diyaloğumuz, projemiz oldu, şimdi bunu üniversitelere yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."  

Bu konularda ilginizi çekebilir