SPK'dan Akfen Holding'e ceza

Sermaye Piyasası Kurulu Akfen Holding A.Ş'ye 17 bin 170 lira idari para cezası verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Akfen Holding A.Ş'ye 2010 yılı için alt sınır olan 17 bin 170 lira idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. 

SPK'nın Haftalık Bülteninde yer alan duyuruda, Kurulun 17 Nisan 2009 tarihinde yaptığı toplantıda, "Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) nezdinde açılan yatırımcı hesaplarına ilişkin kimlik bilgilerinin aracı kuruluşlar tarafından MKK'ya bildiriminin tamamlanması için ilgili hesabın açılışından itibaren tanınan 7 günlük sürenin kaldırılmasına" karar verildiği, uygulamada söz konusu kararla kaldırılan 7 günlük sürenin yerine kaç günlük bir süre belirlendiği yönünde tereddütler oluştuğu ifade edildi.

Bültende, söz konusu sürenin yerine belirlenen sürenin "sıfır" gün olduğu, bu çerçevede aracı kuruluşlar tarafından MKK nezdinde kayden izlenen sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak MKK'da sicil almamış veya sicille eşleşmemiş hesaplardan kesinlikle emir kabul edilmemesi gerektiği kaydedildi.

Yeni Faaliyet izinleri

Aktif Yatırım Bankası A.Ş'nin halka arza aracılık yetki belgesi alma talebiyle Kurula yapmış olduğu başvuru, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin 10 milyon lira başlangıç tutarlı "Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kronos Alpha A Tipi Değişken Fonu"nun kuruluşuna ilişkin talebi, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş'nin 50 milyon lira başlangıç tutarlı "Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu"nun kuruluşuna ilişkin talebi Kurul tarafından olumlu karşılandı.

Ayrıca, Denizbank A.Ş'nin portföy saklama kuruluşu olarak faaliyet göstermesine izin verildi.

Garanti Bankası A.Ş'nin 150 milyon lira başlangıç tutarlı "T. Garanti Bankası A.Ş. Mini Bank A Tipi Karma Fonu"nun kuruluşuna ilişkin talebi, Polsan Portföy Yönetimi A.Ş. unvanlı bir portföy yönetim şirketinin kuruluşuna ilişkin esas sözleşmenin uygun görülmesi talebi olumlu karşılandı.

Özel durumlar

Kurul, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin, payları Kurul kaydında bulunmayan Akfen Holding A.Ş'nin sermayesinin 104 milyon 513 bin 890 liradan 133 milyon liraya artırılması nedeniyle ihraç edilecek 28 milyon 486 bin 110 lira nominal değerli paylarının rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle ve mevcut ortaklarından Hamdi Akın ve Akfen İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş'nin portföyünde bulunan 10 milyon 355 bin 890 lira nominal değerli paylarının halka arz edilmek üzere Kurul kaydına alınması ve ek olarak halka arz edilecek tutarın yüzde 15'ine tekabül eden 5 milyon 826 bin 300 lira nominal değerli Hamdi Akın'ın portföyünde bulunan payların ek satış hakkının da kullanılmasına izin verilmesine ilişkin talebini, şirketin 2007-2008 hesap hesap dönemlerine ilişkin konsolide finansal tablolarının, TAV Havalimanları Holding A.Ş, TAV Yatırım Holding A.Ş, Hyper Foreign Trade Holland N.V, ATI Services SA, Tepe Akfen Reformer S.P. Zoo ve Artı Döviz A.Ş'nin müşterek yönetime tabi ortaklık olarak sınıflandırılması gerekirken hatalı şekilde iştirak olarak sınıflandırılması nedeniyle Akfen Holding A.Ş'ye 2010 yılı için alt sınır olan 17 bin 170 lira idari para cezası verilmesi suretiyle olumlu karşıladı. 

Ayrıca Kurul, Akfen Holding A.Ş'nin 31 Aralık 2009 finansal tablolarında Tüvtürk Kuzey ve Tüvtürk Güney Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş, Tüvtürk İstanbul Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş. ve Adana-İçel-Hatay Araç Muayene Hizmetleri Yapım ve İşletim A.Ş. hisse satışlarından elde edilen iştirak satış karlarının UFRS 5 hükümlerine aykırı olarak durdurulan faaliyetler gelirleri içinde sınıflandırılmamasına ve Kurulun ilgili kararı çerçevesinde finansal tablo dipnotlarında rehin, teminat ve ipoteklere ilişkin gerekli bilgilerin verilmemesine ilişkin olarak finansal tablo hazırlanırken Kurul düzenlemeleri ile UMS/UFRS hükümlerine uyum konusunda azami dikkat ve özenin göstermesi gerektiği hususunda uyarılmasını da kararlaştırdı.

Alan Menkul Değerler A.Ş'nin sahip olduğu halka arza aracılık yetki belgesi kendi talebi doğrultusunda iptal edildi.

Kurul tarafından Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş'nin 1 Ocak 2006-31 Aralık 2007 döneminde doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde 100'üne sahip olduğu Europlus Investment Holdings Ltd. ve Advansa BV tarafından Advansa Sasa Polyester Sanayi A.Ş. hisse senedinde gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda, Sabancı Holding'in Sasa'daki dolaylı ortaklık payının, Advansa BV'nin 2 Haziran 2006 tarihli işlemleri ile yüzde 75,11'den yüzde 74,22'ye, Europlus'ın 19 Şubat 2007 tarihli işlemleri ile yüzde 68,49'dan 58,66'ya azalmasına ilişkin olarak bildirimde bulunmaması nedeniyle, Sabancı Holding hakkında 2006 yılındaki aykırılık için 10 bin 980 lira, 2007 yılındaki aykırılık için 11 bin 836 lira olmak üzere toplam 22 bin 816 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Europlus tarafından 5 Nisan-17 Mayıs 2006 döneminde gerçekleştirilen, Sasa'nın sermayesinin yüzde 5,68'ine tekabül eden Sasa hisse senedi işlemlerine ilişkin olarak, bildirimde bulunmaması nedeniyle Sabancı Holding hakkında 10 bin 980 lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Europlus tarafından 19 Şubat-22 Şubat 2007 döneminde gerçekleştirilen Sasa'nın sermayesinin yüzde 15,32'sine tekabül eden Sasa hisse senedi satış işlemlerine ilişkin olarak bildirimde bulunulmaması nedeniyle Sabancı Holding hakkında 11 bin 836 lira  idari para cezası uygulanması karar verildi.

Kurul tarafından Garanti Bankası A.Ş. Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu'na bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Tarım Ürünleri Dokuzuncu Alt Fonunun birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talep, HSBC Bank A.Ş. Koruma Amaçlı Şemsiye Fonuna bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı B.R.I.C Endeksi Getirisine Dayalı Alt Fonunun birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talep, Fortis Bank A.Ş. Koruma Amaçlı Şemsiye Fonuna bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Altıncı Alt Fonun birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talep olumlu karşılandı.

Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin, 11 Kasım 2009 tarihine kadar (hesap dönemi sonundan itibaren 6 hafta içinde) Kurula iletmesi gereken 30 Eylül 2009 tarihinde sona eren dokuz aylık ara hesap dönemine ait finansal tablolarını gecikmeli olarak 16 Aralık 2009 tarihinde Kurula iletmesine karar verildi.

Ayrıca, şirketin, 30 Ekim 2009 tarihine kadar (hesap dönemi sonundan itibaren 1 ay içinde) Kurula iletmesi gereken 30 Eylül 2009 tarihli portföy tablosunu gecikmeli olarak 16 Aralık 2009 tarihinde Kurula iletmesi kararlaştırıldı. Şirketin, 30 Ekim 2009 tarihine kadar (hesap dönemi sonundan itibaren 1 ay içinde) Kurula iletmesi gereken Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunu gecikmeli olarak Kurula iletmesi nedeniyle istenen Şirket savunmasının değerlendirilmesi sonucunda, Şirket hakkında her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere 2009 yılı için belirlenen asgari tutar olan 16 bin 800 lira  üzerinden toplam 50 bin 400 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Kurul, JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş'nin, kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecelendirmesi faaliyeti ile ilgili olarak Sermaye Piyasasında Derecelendirme Faaliyeti ile Yetkili Kuruluşlar Listesine alınmasını kararlaştırdı.

Kurul tarafından İspak İzmit Sıvı Paketleme Sanayi A.Ş'nin, bağımsız denetim yükümlülüğünden muafiyet talebinin olumlu karşılanmasına karar verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir