Suriye, ithalatta taviz tanıyan GTS'den çıkarıldı

Türkiye, Suriye'yi İthalat Rejimi ekinde bulunan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden (GTS) çıkardı. Öte yandan Suriye menşeli bazı tarım ürünleri ithalatı kotası yürürlükten kaldırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Türkiye, Suriye'yi İthalat Rejimi ekinde bulunan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden (GTS) çıkardı. Bakanlar Kurulu'nun aldığı Karar, 10 gün sonra yürürlüğe girecek.

"İthalat Rejimi Kararına Ek Karar" Bakanlar Kurulu'nca yürürlüğe konuldu. Karar, Ekonomi Bakanlığı'nın 5 Aralık 2011 tarihli yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 6 Aralık 2011 tarihinde kararlaştırıldı. Buna göre ithalatın ülke ekonomisi yararına ve uluslararası ticaretin gereklerine uygun olarak düzenlenmesini sağlamak amacıyla 20 Aralık 1995 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına ekli listelerde ve aynı Kararın eki genelleştirilmiş tercihler sisteminden yararlanacak ülkelerin yer aldığı EK:3'te bulunan "Sur.", "Suriye Arap. Cum." ve "Suriye Arap Cumhuriyeti" ibareleri yürürlükten kaldırıldı. Karar 10 gün sonra yürürlüğe girecek.

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi nedir?

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi, 1968 yılında toplanan II. UNCTAD Konferansı sonucunda, gelişmekte olan ülkelerin sanayi malları ihracatlarını artırabilmek amacıyla, gelişmiş ülkelerin bu ülkelerden yaptıkları ithalatta belirli bir taviz marjı tanımalarını öngören bir sistem. Bu sistem çerçevesinde gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerden ithal ettikleri sanayi malları üzerindeki vergilerini karşılıklılık esası dışında tek taraflı olarak sıfırlayabiliyor veya indirebiliyor.

Bazı tarım ürünleri ithalatı kotası yürürlükten kaldırıldı

Diğer yandan, Suriye Arap Cumhuriyeti menşeli bazı tarım ürünleri ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına dair Bakanlar Kurulu kararı ve tebliği yürürlükten kaldırıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yürürlükten kaldırma işlemine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ve tebliği, Suriye'den arasında kesme çiçek, sebze, meyve, ham yağ, çikolata ve kakao içeren ürünler, meyve püreleri ve suları ile şarap ve zeytinyağı ithalatı için tanımlanan tarife kontenjanı düzenliyordu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir