Torba Yasa son şeklini alıyor

Şimşek, tasarıda Anayasa Mahkemesince iptal edilen hükümlerin yanı sıra diğer bazı hususlara da yer verildiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çeşitli Vergi Kanunlarında değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısına önümüzdeki hafta son şeklini vereceklerini bildirdi.

Arap Ekonomik Forumu nedeniyle Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan Maliye Bakanı Şimşek, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çeşitli vergi düzenlemeleriyle ilgili olarak gündemlerinde Torba Yasa Tasarısı bulunduğunu kaydeden Şimşek, bu Tasarıda Anayasa Mahkemesince iptal edilen hükümlerin yanı sıra diğer bazı hususlara da yer verildiğini belirtti.

Tasarıda Gelir İdaresini güçlendirmeye yönelik bir takım tedbirlerin yer alacağını, aynı şekilde vergi denetimleriyle ilgili düzenlemeler bulunacağını ifade eden Şimşek, "Denetimin koordine edilmesi yeni esaslara bağlanacak. Yeni sistemde diyelim vergiyle ilgili resmi bir düzenleme (tebliğ, sirküler) yapıldı. Ama denetim elemanı gitti bu görüşe aykırı bir rapor düzenleyerek, ceza kesti. O raporun geçerliliği olmayacak. Bu ve bunun gibi teknik düzenlemeleri de içeren Torba Yasa Tasarısına son şeklini önümüzdeki hafta başında veririz diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Şimşek, vergi güvenlik müesseseleriyle ilgili bir soru üzerine de, bunun çok daha geniş düzenlemeler içerdiğini vurguladı.

Avrupa'daki olumsuz tablonun bize doğrudan yansıması sınırlı olur

Maliye Bakanı Şimşek, Yunanistan'ın ardından İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki ekonomik gelişmelerin Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini değerlendirirken de, şu aşamada problem yaşayan ülkelerin tümünün milli gelirinin AB milli geliri içindeki payının yüzde 15 olduğunu söyledi. Ancak Almanya'nın milli gelirinin tek başına AB milli gelirinin yüzde 25'lik bölümünü oluşturduğunu anlatan Şimşek, "Türkiye'nin bu ülkelerle doğrudan ticari ilişkileri sınırlı. Dolayısıyla bize doğrudan yansıması da sınırlı olur" diye konuştu.

Bu yansımanın olup bitenlerin AB'nin genelinde büyümeyi ne kadar etkileyeceğiyle ilişkili olduğunu da dile getiren Şimşek, şunları söyledi:

"Bu irili ufaklı ülkelerdeki mali sıkılaştırma, o ülkelerin ekonomilerini tabii ki yavaşlatacak, daha resesyona sürükleyecek. Ama öte yandan Avro'nun ciddi şekilde değer kaybetmesi, para politikasındaki gevşemeyle de eş değerdir. Avrodaki gevşeme, AB'nin rekabet gücünü artırır. Avrodaki değer kaybı, dolar cinsinden dış ticaret dengesini etkiliyor. Tabi ki bu gelişmelerin olumsuz boyutları var. Ama burada Almanya gibi çekirdek ülkelerdeki görünüm bizim için önemli. Bunların ekonomilerinde kötüleşme var mı? Yok. Olan bitenler ihracatın fiyatlanmasını etkileyecek tabii ki."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir