Türk-İş Genel Kurulu karıştı

Türk-İş'in 21. Genel Kurulu'nda Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın konuşma yaptığı sırada delegeler arasında arbede yaşandı, dosyalar havada uçuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın konuşması sırasında "protesto gösterilerine sahne olan" Türk-İş'in 21. Genel Kurul'unda, delegeler arasında arbede yaşandı.

Türk-İş'in 21. Olağan Genel Kurulu'nda, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın konuşma yaptı. Bozdağ'ın yaklaşık 25 dakikalık konuşması, delegeler tarafından "Gün gelecek devran dönecek", "AKP halka hesap verecek", "Türk-İş'te değişim olacak başka yolu yok", "Suskun Türk-İş istemiyoruz" sloganlarıyla sık sık kesildi. Bozdağ, buna karşın konuşmasını tamamladı. Bozdağ'ın kürsüden inmesinin ardından genel kurulda başkanlık için aday çıkaran Sendikal Güçbirliği Platformu'ndan oluşan muhalif kanat, protestolarını sürdürürken, bir kısım delege ise Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a destek vermek için protestocu gruba dosyalar fırlattı. Delege olmayanların dışarı çıkarılmasını isteyen grup arasında tartışma yaşanırken, Divan Başkanı Bayram Meral, "Bu saate kadar kim delege, kim delege değil ayrımı yapılmadığını, bundan sonra da yapmayacaklarını" söyledi. Yaklaşık yarım saat süren protesto nedeniyle kısa bir ara verilen genel kurulda konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, kısa süreli protesto edildi.

Öte yandan, protokol sıralarında yaşanan protesto olaylarını görüntülemek isteyen gazeteciler de konfederasyon üyeleri tarafından engellenmek istenince, küçük bir gerginlik yaşandı.

Kılıçdaroğlu: Gücünüzü meydanlarda göstermelisiniz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk-İş'in Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen 21. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada  şunları kaydetti:

''Şikayet böyle salonlarda yapılmamalı. Siz işçisiniz, üretimden gelen bir gücünüz var. Gücünüzü salonlarda kullanırsanız, kusura bakmayın, yarın gazetelere haber bile olamazsınız. Gücünüz meydanlarda olmalı. Meydanlarda göstermelisiniz gücünüzü. "

Taşeron işçilik konusuna da değinen  Kılıçdaroğlu, ''Türk-İş'e, tüm işçi arkadaşlarıma bir sözüm var benim, taşeron işçilerin haklarına sendikalı işçiler sahip çıkacaktır. Onların haklarına sahip çıkın, onların haklarını seslendirin ki yarın sendikalı olarak sizin aranızda yer alsınlar. Onlara saygı göstereceğiz. Onların sesi siz olacaksınız'' ifadesini kullandı.

Özelleştirilen yerlerdeki çalışanları mağdur etmedik

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, ''Bizim milletimize seçim meydanlarında söylediğimizle iktidar olduktan sonra söylediğimiz aynıdır. Biz özelleştirilen yerlerdeki insanlarımızı mağdur etmedik, onlarla ilgili önemli adımlar attık'' dedi. Konuşmasına devam eden özelleştirmeler konusunda  Bozdağ, özelleştirmelerin bundan sonra da süreceğini söyledi. Taşeron işçiliğin kanayan yara olduğunu belirten Bozdağ, taşeron işçilerin Türkiye'de sadece merkezi idareye bağlı yerlerde çalışmadığını, belediyelerde de olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayıyken taşeron işçiliğe son vereceğini taahhüt ettiğini anımsatan Bozdağ, ''Bugün bütün CHP'li belediyeler şu anda sayın Kılıçdaroğlu'nun talimatlarına amade. Eğer talimat verse, İzmir, Mersin, diğer büyükşehir belediyelerinin tamamı taşeron işçilerle ilgili adımları atabilirler. Burada konuşmaktan ziyade taşeron işçilerle ilgili verdikleri sözleri tutarlarsa o zaman samimi olduklarını görürüz'' diye konuştu.

Seçimler pazar günü

Yaklaşık 600 bin üyesi olan 35 sendikanın bağlı olduğu Türk-İş Genel Kurulu, 362 delegenin katılımıyla yapılacak. Genel Kurul, pazar günü sona erecek. Bugün açılış ve protokol konuşmalarının yapıldığı genel kurulda, genel başkan, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu için seçimler pazar günü gerçekleştirilecek.

Genel Kurul'da Konfederasyon'un muhalif kanadı "Sendikal Güç Birliği Platformu" ile mevcut yönetimin listeleri yarışacak.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, genel kurulda "Sendikal Güç Birliği" listesinden genel başkanlığa aday olacağını açıklamıştı.

Türk-İş Genel Başkanlığı yürüten Mustafa Kumlu'nun genel kurulda yeniden genel başkan adayı olacağı ve bu doğrultuda bir liste oluşturulacağı öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir