Türkiye, Suriye'ye müdahaleye karşı

Başbakanlık Başdanışmanı Kalın, Türkiye'nin Suriye'ye müdahaleye karşı olduğunu ancak her türlü olası senaryoya da hazırlıklı olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - Başbakanlık Başdanışmanı ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü İbrahim Kalın, Suriye'ye bu aşamada bir askeri müdahaleye karşı olduklarını söyledi.
Amerikan Ulusal Kamu Radyosu'nda (NPR) katıldığı bir programda sunucu Neal Conan'ın sorularını yanıtlayan Kalın, Suriye'deki durumun çok karmaşık olduğunu belirtti.
Türkiye'nin olayların başında soruna barışçıl çözüm bulunması için çabalarda bulunduğunu ve Suriye rejimine reformları hayata geçirmesi, muhalefete kulak vermesi ve bir ulusal diyalog sürecini başlatması yönünde çağrılar yaptığını hatırlatan Kalın, "Maalesef bunların hiçbiri olmadı ve sonucunda Devlet Başkanı Beşşar Esad, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer bazı bölgesel ve uluslararası örgütlerin kararlarında da görüldüğü üzere, sadece Suriye'de değil, bölgede de tamamen izole olmuş durumda" dedi.
Türkiye'nin bu aşamada da rejime karşı siyasi ve ekonomik bir dizi tedbir uyguladığını ve ülkedeki muhalefeti güçlendirmeye çalıştığını ifade eden Kalın, bir soru üzerine, Suriye'nin bir iç savaşa sürüklenmesinden endişe duyduklarını kaydetti. Kalın, Suriye'deki rejimin barışçıl protestoculara sert baskılarını sürdürdüğü müddetçe, kaybedenin sıradan vatandaşlar olduğunu da belirtti.
"Olası iç savaş herkesi etkiler"
Suriye'de Libya'dakine benzer NATO müdahalesine ihtimaline yönelik soru üzerine Kalın, şunları kaydetti:
"Suriye'de şu anki gibi bir durumla karşı karşıya olduğunuzda, tabi ki kendinizi her türlü olası senaryoya hazırlamanız gerekir. Muhalefetin içindeki bazıları da dahil olmak üzere bazı kesimlerin dış müdahale çağrısı yapmış olmalarına rağmen, bu, NATO ya da diğer bazı bölgesel güçler üzerinden bir askeri müdahaleye hazırlanıyoruz anlamına gelmez. Bu aşamada her çeşit askeri müdahaleye karşıyız, çünkü bu, işleri çok daha zor hale getirecektir".
Kalın, olası bir iç savaşın sadece Türkiye'yi değil, bölge ve çevredeki tüm ülkeleri etkileyeceğini belirterek, "Bu nedenle Suriye'de topyekün bir iç savaşı engellemek için diplomatik açıdan büyük çapta bir çaba sergiliyoruz" dedi.
Kalın, bir soru üzerine, İsrail, Türkiye'nin özür, tazminat ve Gazze'deki ablukanın kaldırılması taleplerini yerine getirmedikçe mevcut pozisyonlarının değişmeyeceğini kaydetti ve Mavi Marmara olayı sonrasında yaşananların da İsrail hükümetinin Türkiye ile ilişkilerini onarma çabasında olmadığını gösterdiğini belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir