Türkiye'den Suriye'ye nota

Davutoğlu, Akçakale'ye Suriye tarafında yaşanan çatışma sırasında düşen bomba ilgili olayı saat saat yakından takip ettiklerini belirterek Suriye'ye gereken Nota'nın verildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Birleşmiş Milletler 67. Genel Kurulu için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye'ye dönmek üzere New York'tan ayrıldı. 
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM'de bir hafta süresince yaptığı temasları Türkevi'nde düzenlediği bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Davutoğlu, Akçakale'ye Suriye tarafında yaşanan çatışma sırasında düşen bomba ilgili olayı saat saat yakından takip ettiklerini belirterek ve Suriye'ye gereken Nota'nın verildiğini söyledi. 
 
Bakan Davutoğlu, özellikle BM'de Güvenlik Konseyi'nin yapısı hakkında şikayetlerini diğer ülkelerle de paylaştıklarını belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının reforme edilmesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi olarak Türkiye'nin de iki yıl görev yaptığını, ancak üye sayısı ve işleyiş tarzının mutlaka reforme edilmesi gerektiğini BM Güvenlik Konseyi'nin de üye sayısının artırılması ve yapısının değiştirilmesi yönünde çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyledi. 
 
Davutoğlu, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye ve Filistin konularında BM Genel Kurulunda alınan kararların aksine kararlar aldığını belirterek alınan kararlar arasında büyük farklılıklar olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu savundu. Davutoğlu, BM Genel Kurul toplantıları kapsamında 67 ülkeden Türkiye'ye görüşme talebi geldiğini bunlardan ancak 40 ülkeyle temas gerçekleştirebildiklerini söyledi. 
 
Suriye'de milyonlarca kişi gelecek umudunu kaybetti
Bakan Davutoğlu, Suriye'de yaşananlardan milyonlarca insanın gelecek umudunu kaybettiğini belirterek, uluslararası camianın bu konuda sorumluluklarını yeterince yerine getiremediğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin etkin bir faaliyet gösteremediğini söyledi. Davutoğlu, BM Genel Kurulu sırasında Suriye'yi konuyla ilgili ülkelerle yaptıkları temaslarda değerlendirip bazen konuyla ilgili ülkelerle birkaç kez görüştüklerini ifade etti. Davutoğlu, Akçakale'ye çatışma sırasında düşen bomba ilgili olarak olayı saat saat yakından takip ettiklerini ve Suriye'ye gerekli Nota'nın verildiğini söyledi. 
 
En son Lakhtar Brahimi ile görüştü
Bakan Davutoğlu, Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından, BM ve Arap Birliği'nin yeni Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Özel temsilci Brahimi'nin Davutoğlu'na BM Genel Kuruluna verdiği brifing ve yaptığı temaslar hakkında bilgi verdiği ve bölge ülkelerine ziyaretler yapmayı öngördüğünü söylediği belirtildi. 
 
Bakan Davutoğlu'nun da, özel temsilci Brahimi'ye önceki akşam Türkiye, Mısır ve İran arasında gerçekleşen toplantı ile dün Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile yaptığı görüşme ve Suriye konulu toplantıda elde ettiği izlenimlerini aktardığı öğrenildi. Davutoğlu ayrıca Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacılar hakkında rakamsal bilgi verdiği. Toplantıda önümüzdeki dönemde yapılabilecek toplantılar ve atılabilecek adımlar hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
 
 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir