Türkiye'nin enerji faturası kabaracak

Maliye Bakanı Şimşek, petrol fiyatlarının şu anki seviyelerde gitmesi halinde enerji faturasının 50 milyar doları aşacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün petrol fiyatlarının 100 doları aştığını kaydederek "2002'de petrol, doğalgaz ve türevlerine 9,5 milyar dolar ödemişiz. Bugün bu fiyatlar devam ederse fatura 50 milyar doları aşacak " diye konuştu.

Şimşek, Anadolu İşadamları Federasyonu ile Muhasebe ve Finans Derneği tarafından Turgut Özal Üniversitesinde ortaklaşa düzenlenen, "Torba Yasanın İş Dünyasına Getirileri Konferansına" katıldı.

Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmanın tipik bir af olmadığını, bu düzenlemede, 74 milyonun hakkı olan vergi, prim ve diğer alacakların aslından kesinlikle vazgeçilmediğini söyledi.

Önümüzdeki süreçte cari döneme yoğunlaşacaklarını, denetim kapasitesini genişleterek daha etkin yapacaklarını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Cari dönemden başlayarak bu işi götürmek istiyoruz. Bunun için vatandaşımıza, mükellefimize bir imkan veriyoruz. Aynı şekilde vergi ile ilgili yüzbinlerce dava var. Mahkemelerin iş yükünü hafifletmek istiyoruz. Geçmişle uğraşmaktansa geleceğe bakacağız. 2011 itibariyle kaynaklarımızı buna yoğunlaştıracağız.

Yeniden yapılandırmada şu ana kadar başvurularda cesaret verici. Bugüne kadar 860 bin mükellefimiz başvuruda bulundu. Bunlar 920 binin üzerinde dosyaya tekabül ediyor. İlgi yoğun, dilerim bu yoğunluk da devam eder"

Hazine'nin borç yükü azaltılacak

Maliye Bakanı Şimşek, 2011 bütçesinde yeniden yapılandırmadan tek bir kuruşa dahi yer vermediklerini hatırlatarak, buradan gelecek paralarla Hazine'nin borçlanma yükünü azaltacaklarını belirtti.

Mehmet Şimşek, "Ne kadar çok gelir gelirse o kadar az borçlanacağız, önceliğimiz bu kaynakların borçlarda kullanılması olacak. Bütçede gerekirse bu gelirlerin bir kısmını altyapıda, sağlıkta ve Ar-Ge'de de kullanabiliriz" dedi.

Petrol ithal edecek döviz bulamazlar

Konuşmasında cari açıkla ilgili değerlendirmeler yapan Bakan Şimşek, cari açığın yapısal bir sorun olduğunu ifade etti. 2002 yılında petrol fiyatlarının ortalama 25 dolar civarında bulunduğunu, bugün ise 100 doları aştığını kaydeden Şimşek, "2002'de petrol, doğalgaz ve türevlerine 9,5 milyar dolar ödemişiz. Bugün bu fiyatlar devam ederse fatura 50 milyar doları aşacak. 70'lerin zihniyeti gelirse petrol ithal edecek döviz bulamazlar" diye konuştu.

Vaatlerinin onda biri gerçekleşse faiz katlanır

Maliye Bakanı Şimşek, özellikle ana muhalefet partisinin her gün yeni vaatlerde bulunduğunu, son olarak asgari ücret üzerindeki vergiyi yüzde 1'e düşüreceğini taahhüt ettiğini hatırlattı. Şimşek, "AK Parti hükümetinin asgari geçim indirimiyle zaten asgari ücret üzerindeki vergiyi sıfırladı. Allah korusun, şu taahhütlerin onda birini yerine getirmeye çalışsınlar faiz katlanır. Bundan zararı esnaf görür, ev, araba alan kardeşimizin faturası büyür. Para basmazlarsa bu daha fazla borçlanma demektir. Projelerinin maliyeti şimdiden 200 milyarı aşmış durumda" diye konuştu.

Türkiye iyi bir döneme girdi

Maliye Bakanı, konuşmasının son bölümünde sıcak para ile suçlandıklarını da ifade ederek, "Ne sıcak parası? Merkez Bankası faizini yüzde 1'e düşürdük. Türkiye, iyi bir döneme girdi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir