Türkiye'den Hollanda'ya sert tepki

Hollanda hükümeti, Rotterdam'a gidecek olan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçuş iznini 'güvenlik' gerekçesiyle iptal ettiğini açıkladı. Gelişmeler üzerine Hollanda'nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hollanda bugün Rotterdam'a seyehat edecek olan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal ettiğini bildirdi.

Rotterdam Başkonsolosluğu Konutu'nda konuşma yapmak için Hollanda'ya gidecek olan Bakan Çavuşoğlu, iniş izninin iptal edildiğini, Bahçeşehir Üniversitesi'nde yaptığı konuşma sırasında açıkladı.

AK Parti Rotterdam Seçim Koordine Merkezi yaptığı açıklamada; "Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inişine Hollanda makamlarınca izin verilmemiştir. Bu sebepten dolayı programın tümüyle iptal olduğunu büyük bir üzüntü ile ifade etmek durumundayız" denildi.

Bu gelişmelerin ardından Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzar'ı Dışişleri'ne çağrılırken Hollanda, kamu düzeni ve güvenlik endişesiyle iniş izninin iptal edildiğini açıkladı.Reuters'ın haberine göre ise Hollanda hükümetinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin yaptırım tehdidinin mantıklı çözüm arayışını imkansız hale getirdiği ifade edildi.

Erdoğan:  Senin uçakların Türkiye'ye nasıl gelecek?

Cumhurbaşkanı Reccep Tayip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hollanda ziyareti için iniş izninin iptal etmesine sert tepki gösterdi. Erdoğan, Hollanda hükümetine,  "Bundan sonra senin uçakların bakalım Türkiye'ye nasıl gelecek? Tabii burada ben diplomasiyi konuşuyorum, yoksa vatandaşların seyahatini değil. Bunlar bu kadar ürkek, korkak, bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist. Bunlara yönelik16 Nisan'dan sonra uygulamalarımızı başlatacağız" sözleriyle tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu: Asla bunu doğru bulmuyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hollanda'ya tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "(Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi) Asla doğru değil. Demokrasiyi savunanlar böyle bir şey yapamazlar. Hem 'demokratım' diyeceksin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanının uçuş iznini iptal edeceksin. Asla bunu doğru bulmuyoruz, yanlış" dedi.

Hükümet kanadından gelen tepkiler sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sınırlı kalmadı. İşte diğer açıklamalar:

Ömer Çelik : Birtakım bahaneler üretiyorlar

Konu ile ilgili bir açıklama da Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer  Çelik'ten geldi. Çelik, "Türkiye'nin bakanları Avrupa'daki resmi makamlardan izin alarak orada vatandaşlarımızla toplantı gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bunlar kamu güvenliği diye izin vermiyorlar ve 'kamu güvenliği çerçevesine tedbir aldık' diye birtakım bahaneler üretiyorlar. Aslında bu bahanelerin arkasında ırkçı, faşist, demokrasiye karşı, insan haklarına karşı, İslamafobik ve antisemitik yaklaşımlar olduğunu biliyoruz" dedi

Numan Kurtulmuş:  Faşist bit uygulama

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "(Hollanda'nın, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi) Son derece yanlış, son derece sakat, neresinden bakarsanız bakın ne demokrasiyle ne insan haklarıyla ne fikir özgürlükleriyle ne de Avrupa'nın baştan aşağı saydığınız değerlerin hiçbirisiyle bağdaşmayan son derece faşist bir uygulamayla karşı karşıya kaldık. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Hollandalı siyasetçileri aklı başında davranmaya, makul davranmaya davet ediyoruz. Bu, doğrudan doğruya bir seçim kampanyasında 'Hayır' cephesinde yer almanın ötesinde, Türkiye'ye karşı açık bir husumet belirtisidir. Bunu kabul edemeyiz."

Özhaseki: İki yüzlü tavır

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Hollanda hükümetinin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Bu iki yüzlü tavrı biz unutmuyoruz, hiç de yadırgamıyoruz üstelik. Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var, o da güçlü olmak. İnşallah biz güçlü olacağız. Onların tek anlayacağı dil bu." dedi.

Canikli: Avrupa bir kez daha suçüstü yakalanmıştır

Başbakan Yardımcısı Canikli, bakanların Avrupa'daki programlarına izin verilmemesiyle ilgili,"Avrupa bir kez daha suçüstü yakalanmıştır, maskeleri bir kez daha düşmüştür." dedi.

Erdoğan: Senin uçakların Türkiye'ye nasıl gelecek?Erdoğan: Senin uçakların Türkiye'ye nasıl gelecek

'Diplomaside en uç noktadır''Diplomaside en uç noktadır'

Bu konularda ilginizi çekebilir