Yabancı payının gerilemesinde portföyün niteliği de etkili oldu
İMKB'nin 2009 yılı hesapları TBMM KİT Komisyonunda genel görüşe sunuldu. Komisyon'da söz alan İMKB Başkanı Erkan, "Yılbaşından bu yana yaşanan 2,5 milyar dolarlık net çıkış, bizim 1 günlük işlem hacmimiz; çok ciddi bir rakam değil" dedi.
ANKARA - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan,"Borsada yabancı oranı yüzde 63'lere geriledi. Bu gerilemede satışın yanında portföyün niteliği de etkili oldu. Bu yıl finansal kuruluşların değeri, sanayi kuruluşlarının değerlerine göre iki kat daha fazla düştü" dedi.
AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz başkanlığında toplanan TBMM KİT Komisyonunda İMKB'nin 2009 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, komisyonda yaptığı konuşmada, "Borsada yabancı oranı yüzde 63'lere geriledi. Bu gerilemede satışın yanında portföyün niteliği de etkili oldu. Bu yıl finansal kuruluşların değeri, sanayi kuruluşlarının değerlerine göre iki kat daha fazla düştü" dedi.
Hisse senetleri piyasasında yabancı net satışların yılbaşından itibaren 2,5 milyar dolar civarında olduğunu bildiren Erkan, "Ülkemize 2009 ve 2010 yıllarında toplam 4,5 milyar doların üzerinde de net para girmiştir. 2,5 milyar dolarlık net çıkış aslında bizim sadece 1 günlük işlem hacmimize karşılık gelmekte. Bu çok ciddi bir rakam değil. Bu Türkiye'den çıkış anlamına gelmiyor. Ya tahvil bonoya geçmişlerdir ya da yüksek faizlerden faydalanmak için mevduatlarda tutmaktalar" diye konuştu.
Bugün Türkiye nüfusun yüzde 1,5'unun borsa yatırımcısı olduğunu, bunun gelişmiş ekonomilerde yüzde 15'ler düzeyinde seyrettiğini belirten Erkan, 2023 yılına kadar nüfusunun yüzde 10'unun borsa yatırımcısı yapılmasının hedeflendiğini söyledi.
İMKB yönetim yapısındaki değişiklik
Yeni KHK ile getirilen tek değişikliğin yönetimin değişmesi olduğunu belirten Erkan, dünyada borsa yönetimleri konusunda farklı uygulamaların olduğunu, Avrupa'da karma yapının, ABD başta olmak üzere birçok ülkede ise anonim şirket statüsünün uygulandığını söyledi.
CHP'li Erdoğdu: İMKB'yi kamulaştırma girişimleri tehlikeli
Sunumun ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İMKB yönetimiyle ilgili Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) borsanın kamulaştırılması anlamına geldiğini öne sürerek, KHK ile borsa yönetiminin hükümetin etkisi altına alınmak istendiğini savundu.
İMKB'nin kamulaştırma girişimlerini tehlikeli bulduğunu belirten Erdoğdu, yeni düzenlemenin 5 ile 10 yıl içerisinde ülke ekonomisine zararlarının hissedilmeye başlanacağını söyledi.
Sermaye piyasaların ülke ekonomileri için çok önemli olduğunu dile getiren Erdoğdu, "Yapısal bağımsızlık sorunu nedeniyle piyasalara güven azalacağı gibi büyük sermaye de bizi cezalandıracak" dedi.
MHP'li Özensoy: Büyük yatırımcılar açısından da risk oluşturur
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy da İMKB'nin geleceğinin hükümetin iki dudağının arasında olmasını doğru bulmadığını belirterek, KHK düzenlemesinin küçük yatırımcıyı borsaya çekmeyeceği gibi büyük yatırımcılar açısından da risk oluşturacağını söyledi.
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise kendisinin küçük bir borsa yatırımcısı olduğunu ve yönetim düzenlemesinin borsanın bağımsızlığı anlamında kendisini kaygılandırdığını ifade ederek, yeni düzenin borsayı manipülasyona daha açık hale getireceğini öne sürdü.
Konuşmaların ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve İstanbul Altın Borsasının (İAB)2009 yılı hesap ve işlemleri genel görüşe sunuldu.