Yatırımcı riskten uzak duruyor

Yurtiçi piyasa, dış piyasalara göre daha dirençli. Yarınki ABD tarım dışı istihdam verileri haftanın kapanışını belirleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yurtdışında artan satış baskısı içeride nispeten sınırlı kaldı. Borsa 305 puan düşüşle 54.534 puandan kapanırken, dolar 1.58 TL seviyelerinde dengelendi. Faiz ise yüzde 8.7 bileşik seviyesine indi.

Avrupa’daki ekonomik konjonktür soru işaretlerine neden olurken, bölgedeki sorunların küresel ekonomiye de yansıyabileceği kuşkuları risk algılamasını olumsuz yönde etkiliyor. Alım tarafının zayıfladığı piyasalarda satış baskısı kendini hissettiriyor.

Küresel satış baskısında; Moody's'in İspanya'nın notunu indirebileceği açıklaması, Çin'de imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kalması ve ABD’den iç açıcı gelmeyen konut verilerinin etkisi var.

Bugün ABD işsizlik başvuruları beklenenin üzerinde geriledi. Geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 13 bin artarak 472 bin oldu. Ancak ülkede bekleyen konut satışlarının mayısta yüzde 30 düşüş göstermesi hayal kırıklığı yarattı. Zira analistler düşüşün yüzde 13 civarında olacağını öngörüyordu.

Piyasaların asıl takip edeceği veri ise yarın açıklanacak. ABD tarım dışı istihdam verilerinin piyasaların seyrinde önemli etki yapabileceği belirtiliyor.

Dış piyasalardaki bu olumsuz hava yurtiçi piyasada da hissedildi. Her ne kadar bilanço beklentili hareketlerle satışlar alım fırsatı olarak kullanılmaya çalışılsa da, endeks günü ekside kapatmaktan kurtulamadı.

Bugünkü açılışını 601 puan düşüşle 54.237 puandan yapan borsada bu seviyeden toparlanma geldi ve endeks 54.887 puana kadar çıktı. Ancak öğleden sonra yeniden satışa geçilmesiyle borsa 53.911 puana kadar indi. İMKB'de gün 54.534 puandan kapanırken toplam 1.6 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Euro 1.97 liranın üzerinde

Yurtiçi döviz piyasasında bugün euro daha hareketliydi. Euro 1.97 TL’nin üzerinde alıcı buldu.  Dolar/TL sabah yükselse de ardından 1.58 TL seviyelerine çekildi. Uluslararası piyasada euro/dolar yeniden 1.24’ün üzerine çıkarken, dolar/yen bir ara 87 seviyesinin altını test etti.

Faizler gevşek seyir izledi

Tahvil-bono piyasasında ise gevşeme eğilimli yatay görünüm gün boyu korundu. Dün spot piyasa kapanışını yüzde 8.76 bileşikten gerçekleştiren 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 8.70 seviyesinden kapandı.

'Altın'da Kalan Daha Kârlı Çıktı

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir