Yeniden yapılandırmaya 1 milyon başvuru

Şimşek, yeniden yapılandırmaya başvuran sayısının 1 milyonu aştığını ve 9 milyar liralık yapılandırmaya gidildiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırma için bugüne kadar 1 milyon 213 bin kişinin başvuruda bulunduğunu ve yaklaşık 9 milyar liralık yapılandırmaya gidildiğini bildirdi.

Bakan Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin tanıtımı amacıyla Ankamall Alışveriş Merkezi'nde açılan Maliye Standında vatandaşlarla sohbet etti.

Şimşek, standa gelişinde basın mensuplarına, Maliye Bakanlığının değişim gösterdiğini ve hizmetlerin tanıtımı için özel sektör mantığıyla hareket edildiğini söyledi.

Yeniden yapılandırma amacıyla sadece Ankara'da 5 alışveriş merkezinde stantlar açıldığını belirten Şimşek, buralarda yalnız bilgilendirme yapılmadığını, aynı zamanda vatandaştan beyanname de kabul edildiğini kaydetti. Bu çerçevede bugüne kadar 4 bine yakın beyanname alındığını ifade eden Maliye Bakanı, yeniden yapılandırma başvurularıyla ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:

 "Yeniden yapılandırma için bugüne kadar 1 milyon 213 bin kişi başvuruda bulundu. Bu başvurular 1 milyon 362 bin dosyaya tekabül ediyor. Başvurularla yaklaşık 9 milyar liralık yapılandırmaya gidildi. Yoğun bir ilgi var. Bu bizim için çok önemli. Bu, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mükellefle barışma düzenlemesidir. Ama bu bir af değildir. Biz, burada vatandaşa kolaylık sağlıyoruz. 74 milyonun hakkı olan vergi alacaklarının ana parasından vazgeçmiyoruz. Sadece ceza ve faizde kolaylık sağlıyor ve taksitlendirme getiriyoruz. Bu vatandaş için büyük bir kolaylık."

Kayıt dışı eylem planı

Maliye Bakanı Şimşek, yeni Kayıt Dışı Eylem Planının Başbakanlığa gönderildiğini ve kamuoyuna da yakında bu konuda bilgi verileceğini bildirdi.

Yeni bir döneme girdiklerine dikkati çeken Şimşek, "Vatandaşımıza beyaz bir sayfa açmak istedik. 10 milyon vatandaşımıza mektup gönderdik. Bu en kapsamlı yapılandırmadır. İlgi de çok fazla. Bu güne kadar olan 1 milyon 213 bin başvuru da ciddi bir rakamdır. Başarı ortada. Bu kampanyalarla daha çok vatandaşımız bu imkandan yararlansın istiyoruz" diye konuştu.

İşlemleri çabuk sonuçlandıralım

Standa gelen bir vatandaş da, Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu için yeniden yapılandırma başvurusunda bulunduğunu, ancak kendisine 10 gün sonra gelmesinin söylendiğini belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, bunun üzerine, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'ye, "(Bugün alalım, 10 gün sonra gel) olmaz. İşlemleri çabuk sonuçlandıralım" talimatını verdi.

Yine bakan olacak mısınız?

Maliye Standında Bakan Şimşek'in konuklarından birisi de küçük Talha oldu.

Bakanın önündeki sandalyeye oturan Talha ile Şimşek arasında şu konuşma geçti:

"-Talha: Nasıl Bakan oldunuz?

-Şimşek: Önce milletvekili oluyorsunuz. 2007 yılında Türkiye'ye geldim. Gittim Gaziantep'ten milletvekili oldum. Sonra Başbakanımız yeni kabine kurdu ve Bakan oldum.

-Talha: Gelecek dönemde de Bakan olacak mısın?

-Şimşek: Onu bilemem. Bakan demek hizmetkarlık, vatandaşa hizmet demek. O hizmetkarlık şu anda bize nasip oldu. Vatandaşa hizmet etmeyi çok seviyorum. Hizmetkarlık, vatandaşa hizmet çok güzel bir şey. Geleceğin inşası için beraber çalışmak çok zevkli.

Düzenleme bir af değil

Maliye Bakanı, aynı vatandaşın "Biz, vergimizi ödüyoruz, sonra ödemeyenler affediliyor" sözleriyle yeniden yapılandırma için serzenişte bulunması üzerine de Şimşek, söz konusu düzenlemenin bir af olmadığını yineledi.

5 yıl önce 100'er lira kazanıp da 20'şer lira vergi ödemesi gereken 2 mükelleften birinin vergisini ödemesi, diğerinin ödememesi durumunda nasıl bir tablo ortaya çıktığını rakamlarla anlatan Şimşek, "Biz, 5 yıl önce 20 liralık borcunu ödemeyeni bugün affetmiyoruz. Bir kere o 20 lirayı ondan alıyoruz. 2005'den bu yanaki enflasyon farkını da ekliyoruz. Yani o günkü 20 lirayı biz, bugünkü gerçek değeriyle alıyoruz" diye konuştu.

Kendisinin Maliye Bakanı olarak aflara karşı olduğunu belirten Şimşek, "Ama bu bir af değil. Keşke bunu yapmasak ama Türkiye'nin de gerçekleri var. Esnaf bize geldi, diğer kesimler geldi. Meclis'te de bütün gruplar bunu destekledi" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek'in yeniden yapılandırma tanıtımına, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci ile Başkan Yardımcıları Şinasi Candan ve Hasan Karaçam da katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir