Yerli turist tatile "seçim molası" verdi

Muğla ve ilçelerindeki otellerde konaklayan yerli turistler, yarın yapılacak seçim nedeniyle kentten ayrılmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik, Muğla ve ilçelerinde konaklayan yerli turistlerin yarın yapılacak cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle otellerden ayrılmaya başladığını bildirdi. 

Çelik, yerli turistlerin önemli bölümünün tatil rezervasyonlarını cumhurbaşkanı seçimlerine göre ayarladığını söyledi. Muğla'da bu yıl iyi bir turizm sezonu yaşadıklarını belirten Çelik, "Seçimde oy kullanacak vatandaşlar ayrılmaya başladı fakat otellerdeki yoğunluk devam ediyor. Geçen yıl temmuz ayına göre bu yıl yüzde 4,5 artış yaşandı" dedi. 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları ise seçim öncesine denk gelen Ramazan Bayramı'nın yerli turist için tatil fırsatı oluşturduğunu ifade etti. 

Temmuz ayının 15'inden sonra ciddi bir hareketlenme olduğuna değinen Torunoğulları, şöyle konuştu: 

"Ramazan ayında da bölgedeki otellerde konaklayacak yer dahi kalmamıştı. Ağustos ayının geneli beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor. Bu dönemde seçim nedeniyle bölgeden ayrılan yerli turistin yerini yabancı turistler kapatıyor. Özellikle Avrupa'dan bu dönemde rezervasyon miktarı yüksek olduğu için birbirini dengeliyor. 2013 Ağustos'u ile kıyasladığımızda gerçekleşen rakamların açıkçası beklenenin üzerinde olduğunu görüyoruz." 

Torunoğulları, eylül ayının iç pazarda okullar açılana kadar iyi geçeceğini, bu nedenle turizmcilerin beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi. 

"Seçimin ardından tatile devam" 

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala, cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde birçok yerli turistin Bodrum'dan ayrıldığını söyledi. 

Ağustos ayında iç rezervasyonların az olduğunu aktaran Kavala, oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından yerli tatilcilerin yeniden Bodrum'a döneceklerini vurguladı. 

Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur da mayıs ve haziran aylarında yaşanan durgunluğun ardından bölgede ciddi yoğunluk yaşandığına işaret etti. 

Okutur, şunları kaydetti: 

"Bu bölgeyi yüzde 70 yabancı, yüzde 30 Türk misafirler tercih ediyor. Türk müşterilerin yüzde 10'u cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle seçim bölgelerine dönüyor. Bu nedenle 10-25 Ağustos arası tüm turistik tesislerimizde bir düşüş var. Seçimlerin ardından eski halini alacaktır." 

Öte yandan, Milas-Bodrum ve Dalaman havalimanları ile turizm merkezlerindeki karayollarında oy kullanmak için dönen tatilciler nedeniyle yoğunluk yaşanıyor. Trafik ekipleri, sürücüleri karayollarında yaşanan yoğunluk nedeniyle dikkatli araç kullanmaları yönünde uyarıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir