Yeterlilik derecesi en yüksek ürün fındık

Türkiye turunçgillerde kendi kendine yetiyor, ceviz, badem ve muzda ise ithalatçı konumunda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Meyveler, sert kabuklular ve içecek bitkileri grubuna ilişkin Bitkisel Ürün Tablosu istatistiklerini açıkladı. Buna göre, grupta yeterlilik derecesi en yüksek olan ürün fındık.

Grubunda yer alan meyvelerin tamamında kendine yeterlilik söz konusu olan turunçgiller üretiminde en düşük paya sahip greyfurtun yeterlilik derecesi yüzde 497,2 olurken; limon, mandalina ve portakal için yeterlilik dereceleri sırasıyla yüzde 228,5, yüzde 201,3 ve yüzde 117,4 olarak tahmin edildi.

Diğer meyveler grubunda yer alan, kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu  ürünlerden, incirin yeterlilik derecesi yüzde 757,9 kayısının yüzde 318,2 üzümün ise yüzde  148,4 olarak tahmin edildi. Toplam arzın yüzde 46,6'sını ithalat oluşturan muz için ise yeterlilik derecesi yüzde 53,4 olarak hesaplandı.

Sert kabuklularda en yüksek yeterlilik derecesine sahip fındıkta yeterlilik derecesi yüzde 1474,9 oldu. Toplam arzın cevizde yüzde 17,4'ünü, badem de ise yüzde 27,5'ini ithalat oluşturuyor. Bu ürünler için yeterlilik derecesi sırasıyla yüzde 84,3 ve yüzde 83,4 olarak tahmin edildi.

Türkiye'de toplam çay arzının büyük bir kısmı iç üretimden karşılanırken, yeterlilik derecesi ise yüzde 99,1 olarak gerçekleşti.

Seçilmiş ürünlerin yeterlilik dereceleri (yüzde )

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir