'Anayasa teklifimizi bu hafta Meclis'e sunacağız'
Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, "İnşallah Rusya dönüşü, büyük bir mani olmazsa, bu hafta bitmeden teklifimizi gazi Meclisimize sunmuş olacağız." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "İnşallah Rusya dönüşü, büyük bir mani olmazsa, bu hafta bitmeden teklifimizi gazi Meclisimize sunmuş olacağız." dedi.
Yıldırım, resmi ziyarette bulunacağı Rusya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.
Bir basın mensubunun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM'deki görüşmesini hatırlatarak, anayasa değişikliği teklifinde bulunduğu belirtilen pürüzler üzerinde uzlaşı çıkıp çıkmadığını ve teklifin Meclis'e ne zaman sunulacağını sorması üzerine Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
"Sayın Bahçeli'ye çay içmeye gittim, beraber çay içtik, biraz sohbet ettik ondan sonra ayrıldık. Bu konuları daha önce konuştuk, vardığımız mutabakat çerçevesinde her iki partiden de arkadaşlarımız, genel başkanların talimatlarını, onların yönlendirmelerine uygun olarak detayları, teknik çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Kamuoyuyla bugüne kadar paylaştığımız bu anayasa teklifiyle ilgili ne söylediysek aynen adım adım gerçekleşiyor. İnşallah Rusya dönüşü, büyük bir mani olmazsa, bu hafta bitmeden teklifimizi gazi Meclisimize sunmuş olacağız."
"Telafi süreci çok hızlı bir şekilde gerçekleşmeli"
KKTC ve Azerbaycan'ın ardından ilk yurt dışı ziyaretini Moskova'ya yapacağını ifade eden Yıldırım, beraberindeki heyetin ziyaretin önemini gösterdiğine dikkati çekti.
Ziyaret kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dimitri Medvedev ile görüşeceğini belirten Yıldırım, daha sonra Tataristan Cumhurbaşkanı'nın daveti üzerine Kazan'a geçeceklerini dile getirdi.
Türkiye-Rusya ilişkilerinin geçen yıl kasım ayında yaşanan olayın ardından normalleşme sürecine girdiğini vurgulayan Yıldırım, bu süreçte oldukça hızlı ilerleme kaydedildiğini bildirdi.
Yıldırım, belli bir kayıp yaşandığını ve toparlanma sürecinin sürdüğüne değinerek, "Bu toparlanma süreci, telafi süreci çok hızlı bir şekilde gerçekleşmeli. Olumlu gündemle mutlaka iş birliğimizi arttıracağız." diye konuştu.
İlişkilerin orta ve uzun vadede, eskisinden daha da ileri seviyelere taşınması konusunda her iki ülkede en üst düzey iradenin mevcut olduğuna işaret eden Yıldırım, bu iradenin hızla ekonomik alana da yayılması gerektiğini belirtti.
Yıldırım, bazı Türk tarım ürünlerinin Rusya'ya ithalinin halen kısıtlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Kısmen ilerleme olsa da Rusya'daki firmalarımıza uygulanan bu kısıtlamaların kaldırılması konusunu özellikle değerlendireceğiz. Firmalarımızın, başta müteahhitlik hizmetleri olmak üzere diğer sektörlerde geniş bir faaliyetleri var. Gümrük, nakliye konularında bazı uygulamalar da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri olumsuz etkiliyor. Vize uygulamasının en kısa zamanda önceki rejime dönüştürülmesi en büyük beklentimizdir. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarma hedefimiz doğrultusunda, bu alandaki engellerin bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor.
Rusya ile turizm bakımından bu yıl iyi bir yıl geçirmedik. 2017'de bu durumun tersine dönmesi için gelecek misafirlerimizi getirecek hava yolu şirketlerine, acentalara destek programını açıkladık. Uçak başı 6 bin veya 7 bin 800 dolar teşvik uygulayacağız, böylece daha fazla misafirin ülkemize gelmesini sağlamış olacağız."
"Artık Duma'yı bekliyoruz"
Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette enerjinin önemli bir alan olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, Rusya ziyareti sırasında "Türk Akımı" anlaşmasının karşılıklı çıkarlar doğrultusunda hayata geçirilmesini de ele alacaklarını aktardı. Anlaşmanın geçen hafta TBMM Genel Kurulunda onaylandığını hatırlatan Yıldırım, "Artık Duma'yı bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Doğalgaz fiyatı indirimine ilişkin geçmişten gelen bir konunun da olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bu konu da yine Enerji Bakanımız ve muhatabı tarafından ele alınıp değerlendirilecek. Akkuyu Nükleer Santral Projesinin takvime uygun şekilde gecikmeden tamamlanması da önemli konularımız arasında yer alıyor." dedi.
Yıldırım, bölgenin sancılı bir süreçten geçtiğini belirterek, "Artık müzmin hale gelmiş meselelerin hallinde Türkiye ve Rusya'nın daha yakın işbirliği içerisinde çalışması önem arz ediyor. Suriye'de, Ortadoğu'da, Ukrayna'da, Kafkaslar'da ve civarımızdaki diğer yerlerde yaşananlara bakınca bunun önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Bu anlayışla bölgesel ve uluslararası meselelerde işbirliğimizi yoğunlaştırmayı arzu ediyoruz." ifadesini kullandı.
Başbakan seviyesindeki ikinci ziyaret
Tataristan ziyaretine değinen Yıldırım, "Ülkemizden Kazan'a başbakan seviyesinde yapılan ikinci ziyaret olacak. İlk ziyareti Sayın Cumhurbaşkanımız 2011'de gerçekleştirmişti." dedi.
Yıldırım, Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel işbirliğini geliştirmeye yönelik görüş alışverişinde bulunacaklarını belirterek, Türk şirketlerinin Tataristan'da 2 milyar dolar civarında yatırımlarının bulunduğunu vurguladı.
Tataristan ile her alanda gelişen iş birliğinin Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğine de zenginlik katacağını, katkı sağlayacağını belirten Yıldırım, ülkede gerçekleştireceği temaslara ilişkin de bilgi verdi.
Başbakan Yıldırım'ın Rusya programı belli oldu