YSK'nın kararı ortalığı karıştırdı

YSK'nın 12 bağımsız milletvekili adayının başvurularını iptal etmesinin ardından İstanbul, Diyarbakır, Van ve Mersin'de gösteriler düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milletvekili adaylığı iptal edilen Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi bir grup, YSK'nın 12 bağımsız milletvekili adayının başvurularını iptal etmesi kararını protesto amacıyla Taksim'de oturma eylemi düzenledi. 

Burada grup adına açıklama yapan Sebahat Tuncel, Kürt sorunun çözümünü istenmediğini ve Kürtlerin baskı altında tutulduğunu ileri sürerek, "Kürtlerin, siyaset yapma özgürlüğünü ellerinden almaya çalıştılar. En son da YSK aldığı bu kararla aslında devletin bütün kurumlarının, aynı düşündüğünü ortaya koydu. Türkiye'de 20 milyon Kürt var. 20 milyonu da tutuklayacak mısınız? Siyaset yapma hakkı verilmezse bu iş nasıl olacak?" şeklinde konuştu.

Protesto amacıyla İstanbul'daki Taksim meydanında oturma eylemi yaptıktan sonra Aksaray'a doğru yürüyüşe geçen ve bazı iş yerlerine taş ve molotofkokteyli atan BDP üyesi gruba polis müdahale etti. Yaklaşık 1,5 saat süren eylemin ardından Aksaray Metro Durağı'na doğru başlatılan yürüyüş sırasında gruptan taşlar atılması sonucu çevredeki bazı araçların, dükkanların ve evlerin camları kırıldı.

Yürüyüş yapan grup, Atatürk (Unkapanı) Köprüsü'nden geçerken, Fatih İtfaiyesine bağlı itfaiye araçları ile bir ambulansa, bir noter ve PTT Kargo binasına da molotofkokteyli atıldı.

Molotofkokteyli atılması sonucu, PTT Kargo binasının camları kırıldı ve girişinde küçük çaplı yangın çıktı.

Bu arada, Fatih itfaiyesi ekiplerinin, Tarlabaşı'ndaki bir çocuk yuvasındaki yangın ihbarına müdahale etmek üzere gittikleri sırada molotofkokteylli saldırıya uğradıkları öğrenildi.

Grup Aksaray Metrosu'na önüne vardığı sırada burada güvenlik önlemleri alan polis ekiplerine molotofkokteyli atıldı. Bunun üzerine polis gruba müdahale etti.

BDP'li grubun Aksaray'daki oturma eylemi sürüyor.

Van'da molotofkokteylli saldırı

Van'ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi ile Soydan Kavşağı'nda bir araya gelen grup, caddedeki iş yerleri ile Türk Telekom İl Müdürlüğü binasına ve banka şubelerine molotofkokteyli atarak ateşe verdi.

Ara sokaklara barikat kurarak yolları trafiğe kapatan ve park halindeki araçlara saldıran göstericilere, polis biber gazı ve basınçlı suyla müdahalede bulundu. Bu sırada, göstericilerin kurduğu barikata çarpan polis aracının devrilmesi sonucu araçta bulunan 2 polis memuru yaralandı. Yaralı polisler, meslektaşlarının yardımıyla araçtan çıkartılarak hastaneye kaldırıldı.

Kentteki birçok esnafın kepenk kapattığı olaylarda çok sayıda vatandaş ile polis ve gösterici yaralandı.

Gösteriler, kentin çeşitli noktalarında devam ederken, Van Belediyesi önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, polisin müdahalesine tepki göstererek, darbedildiğini ve ceketinin yırtıldığını öne sürdü.

Üçer, "Bundan sonra kimse bizden iyi niyet beklemesin. Baskılara ve yıldırıcı politikalara karşı savunmamızı kendi çabamızla yapacağız" dedi.

Polise havai fişekle saldırdılar

Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın duruşmasını izledikten sonra Diyarbakır Adliyesi bitişiğindeki Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan gruba hitaben konuşma yaptı.

Konuşmanın ardından Demirtaş ve beraberindekiler alandan ayrılır ayrılmaz grupta yer alan yüzleri maskeli bazı kişiler, çevrede önlem alan güvenlik güçlerine taşlı, molotofkokteyli ve havai fişekli saldırıda bulundu. Polis, gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.

Dağılan göstericilerin bir kısmı Büyükşehir Belediyesi binasına girdi. Belediye binasının katlarındaki pencerelerinden taş atmaya devam edilmesi üzerine polis bina önüne kadar gelerek, buradaki bazı göstericileri gözaltına aldı.

Olaylarda polislerin de aralarında bulunduğu bazı kişiler yaralandı Yaralılar, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Büyükşehir Belediye binası başta olmak üzere çevredeki çok sayıda iş yeri ve otomobilin camı kırıldı. Olaylar sırasında polis, bir sırt çantası içerisinde çok sayıda molotofkokteyli ele geçirdi.

Trafik polislerine saldırı

Bu arada, olay yerinden Dağkapı Meydanı'na doğru kaçan göstericilerden bazıları buradaki yapımı süren bir otelin önünde görev yapan 2 trafik polisine saldırdı. Bunun üzerine polisler havaya ateş açtıktan sonra, otele sığındı. Göstericilerin attığı taşlar nedeniyle otelin camları kırıldı. Trafik polisleri olay yerine destek polis ekibinin gelmesi üzerine binadan çıktı.

Belediye otobüsüne molotofkokteyli atıldı

Sur ilçesi Melikahmet Caddesi'nde bir grup gösterici, barikat kurup yolu ulaşıma kapattıktan sonra Büyükşehir Belediyesine ait Kenan Polat yönetimindeki 21 AK 055 plakalı otobüsü durdurdu. Sürücü ve yolcuları otobüsten indiren göstericiler, araca molotofkokteyli attı. Otobüste çıkan yangın, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerince söndürüldü.

Adliye binasına siyah çelenk koydular

Yüksek Seçim Kurulu'nun, milletvekili adaylığı başvurusunu iptal ettiği Ertuğrul Kürkçü'ye destek amacıyla Mersin'de BDP il binası önünde toplanan bir grup, adliye binasına kadar yürüdü ve siyah çelenk koydu.

Ertuğrul Kürkçü, BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz ve diğer yöneticilerle parti binasında toplanarak basına kapalı görüşme yaptı. Bu sırada parti binası önünde toplanan çok sayıda kişi YSK'nın kararını protesto eden sloganlar attı.

Cihan Yılmaz ile parti binasının balkonundan toplananları selamlayan Kürkçü, daha sonra gruptakilerle İstiklal Caddesi'nden adliye binasına kadar yürüdü.

Üzerinde "YSK'nın aldığı kararı asla kabul etmeyeceğiz" yazısı bulunan siyah çelengi adliye binası önüne bırakmak isteyen grubu, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri durdurdu. Ekip, grubun adliye bahçesine girmesine izin vermedi.

BDP İl Başkanı Yılmaz ile Kürkçü'nün yanı sıra bazı parti yöneticileri, adliye önüne gelerek siyah çelengi bıraktı. Gruptakilerin de adliye binasına girmek istemesi üzerine güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Polis, biber gazı sıktı.

Cihan Yılmaz ile adliye binasına giren Kürkçü, YSK'ya gönderilmek üzere adli sicil kaydı aldı.

Hakkari de karıştı

Aralarında BDP'nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının başvurusunun YSK tarafından iptal edilmesine tepki gösteren çok sayıda kişi, Cumhuriyet Caddesi'ndeki BDP il binasının önünde toplandı.

Bulvar Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçen grup, burada yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemi yaptı. Daha sonra dağılan grupta yer alan maskeli kişiler, güvenlik önlemi alan polise taş ve havai fişek attı.

Öte yandan, Yüksekova'da, YSK'nın kararına tepki gösteren, aralarında BDP'li yöneticilerin de bulunduğu grup, Yüksekova-Şemdinli yolunu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Daha sonra ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçen grup, Cengiz Topel Caddesi'nde bekleyen polise taş ve havai fişek attı. Göstericiler, polisin müdahalesinin ardından eylemlerini ara sokaklarda sürdürüyor.

Adana'da da bazı bağımsız milletvekili adaylıklarının YSK tarafından kabul edilmemesi ve Diyarbakır'daki KCK davasını bahane eden bir grup, terör örgütü lehine izinsiz gösteri düzenleyip polise saldırdı.

Tutukluluk hallerinin devamına karar verildi

KCK davasında ise; terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın 21. duruşmasında, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir