Yunanistan'a bir darbe de turizmden

Avrupa'daki ekonomik durgunluk Yunanistan'ın turizmine de yansıdı. Ülkenin gelirleri ve ziyaretçi sayısı düşerken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu rakipleri yükselişte.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da turizm sektörü, bu yılı 1 milyar Euro zararla kapatmayı bekliyor. Aynı dönemde Türkiye'nin ise gelirlerinde artış bekleniyor.

Yunan medyası, ülkenin "ağır sanayisi" olarak nitelendirilen turizmde düşüş kaydedilirken, kalkınmaya yönelik sinyal alınmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu sektörde 2009 yılında 1,27 milyar Euroluk açık meydana geldiği belirtilen haberlerde, bu yıl için öngörülen kayıpların bu meblağa dahil olmasıyla otelcilik alanında büyük zorluklar yaşanmasının beklendiği yorumu yapıldı.

Otellerde doluluk oranında, tatil için en fazla tercih edilen bölgelerde bile, geçen yıla kıyasla yüzde 50 oranında azalma olduğuna dikkat çekildi.

İşletmecilerin, müşteri çekmek için odaların fiyatlarında yüzde 30'a varan indirimlere gittikleri ancak bunun dahi mevcut ortamın değişmesine yardımcı olmadığı belirtildi.

Haberlerde, Yunan turizminin "kan kaybettiği" bir dönemde, Türkiye ve İtalya'nın turistik hareketliliğinde yüzde 2,2 oranında artış görüldüğü, Portekiz'in turizm gelirlerinde ise yüzde 5,4 oranında artış kaydedildiğinin altı çizildi.

Öte yandan, Yunanistan Merkez Bankası ve Yunan İstatistik Kurumu'nun resmi verilerine göre, turizm gelirlerinde, 2010 yılı mayıs ayında 2009'un aynı dönemine kıyasla yüzde 9,6 oranında düşüş görüldüğü kaydedildi.

Bu yılın ilk beş ayı içinde Yunanlı turistlerin yurt dışı harcamalarında da 2009 yılına göre yüzde 11,5 düşüş yaşandığı vurgulandı.

Öte yandan, yılın ilk çeyreğinde ülkeyi ziyaret eden yabancı turist sayısında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,3 gerileme görüldüğü belirtildi.

Yunanistan'ı ziyaret eden İngiliz turistlerin sayısında yüzde 16,3 (70 bin 924'ten 59 bin 339'a), Alman turistlerin sayısında ise yüzde 8,2 (117 bin 336'dan 107 bin 761'e) oranında düşüş olduğu bildirildi.

Bu arada, 2010 yılı Ocak-Mart döneminde Kıbrıs'tan Yunanistan'a gelen ziyaretçilerin sayısının 56 bin 557'den, 112 bin 55'e yükseldiği, ülkeye ulaşan Arnavut turistlerin sayısında ise yüzde 35,8 artış kaydedildiği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir