Yurtiçi piyasa güç topladı

İMKB haftanın son işlem günü yüzde 2 prim yaptı. Dolar 1.56 lirayı gördü; faiz yüzde 8.5 düzeyine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yurtiçi piyasa, küresel piyasadan pozitif yönlü ayrıştı. Borsa yüzde 2 prim yaparken, dolar 1.56 liraya kadar çekildi. Gösterge faizse yüzde 8.5 seviyelerine geldi.

İMKB hisse seneleri piyasası, gerek alternatif piyasada gevşeme gerekse bankacılık sektörü hisselerine gelen alımlarla yükseldi. Piyasa faizindeki gerilemenin sürmesi ve bankacılık sektörünün ilk 5 aylık kârlılığının olumlu seyretmesi banka hisselerine olan talebi destekledi. BDDK, bankacılıkta net kârın mayıs sonu itibariyle yüzde 14 artarak 10.3 milyar TL’ye çıktığını açıkladı.

Dış piyasalarda yükselişler sınırlı kalırken, İMKB özellikle ikinci seansta çıkış ivme kazandı. Bileşik Endeks kapanışını 865 puan artışla gün içi en yüksek seviye olan 55.636 puandan tamamladı. Bu hafta en yüksek 56.676 seviyesini test eden borsa, haftalık bazda yüzde 0.41 değer yitirmiş oldu.

Faiz yüzde 8.5 düzeyine geldi

Tahvil-bono piyasasında enflasyondaki düşüş eğiliminin devam edeceği beklentisi fiyatlanmaya devam ediyor. 25 Ocak 2012 vadeli gösterge faiz spot piyasada yüzde 8.58’den kapanırken, pazartesi valörlü işlemler yüzde 8.56 bileşikten geçildi. Önümüzdeki hafta gösterge kağıdın bileşik faizlerinin yüzde 8.5’ler civarındaki seyrini sürdüreceği öngörülüyor. Önümüzdeki hafta yurtiçinde enflasyon ve sanayi verileri izlenecek.

Dolar 1.56 liraya indi

Küresel piyasalarda dolardaki değer kaybı, TL’nin de dolara karşı değerlenmesini sağladı. Euro/Dolar paritesine bağlı seyrine devam eden dolar yurtiçinde gevşeme eğilimi gösterdi. Euro/Dolar bugün 1.2611 seviyesine kadar yükseldi. Yurtiçinde ise Dolar/TL gün sonuna doğru 1.56 seviyelerinde alıcı buldu. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.5640/1.5660 TL düzeyinde. Serbest piyasada ise dolar 1.5700 liradan, euro 1.9700 liradan kapandı.

Öte yandan serbest piyasada çeyrek altın 100.5 liradan, cumhuriyet altını 407 liradan işlem gördü.

Yurtdışı piyasalar güçsüz

Yurtdışı piyasalarda ise gözler bugün ABD istihdam ve işsizlik verilerindeydi. ABD'de haziran ayında 110 bin kişi azalması beklenen tarım dışı istihdam 125 bin kişi azaldı. Özel sektör istihdamı ise 112 bin artış beklentisine karşın 83 bin kişi arttı. Diğer yandan ülkede işsizlik oranı yüzde 9.8 beklenirken yüzde 9.5'e indi. Beklentilere çok ters düşmese de verilerin farklı yorumlanması ABD borsasının durgun açılmasına neden oldu. İMKB kapanışı sonrasında yurtdışı endekslerde görünüm artıda yatay.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir