İSMMMO'dan TÜİK'e tepki

İSMMMO Başkanı Arıkan, "TÜİK hem işletmelere hem de mali müşavirlere angarya dayatıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, mükelleflere yazı gönderen Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) onlarca sayfayı bulan veri ve bilgi formlarının doldurulmaması halinde, milyonlarca işletmeye 2 bin 281 lirayı bulan idari para cezası verebileceği uyarısında bulunduğunu belirterek, "TÜİK hem işletmelere hem de mali müşavirlere angarya dayatıyor. Uygulamaya karşı imza kampanyası başlattık” dedi. 

Arıkan yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in işletmelere yazı göndererek, "2013 Yıllık İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmetleri" ile "İşyerleri İşlemleri" konusunda onlarca sayfayı bulan soru kağıtlarının doldurulmasını istediğini, aksi halde milyonlarca mükellefe 2 bin 281 lirayı bulan idari para cezası verebileceği uyarısında bulunduğunu ifade etti.  

Benzer bilgilerin gerek mükelleflerce, gerekse de mali müşavirlerce vergi idaresi başta olmak üzere kamu kurumlarına halen düzenli iletildiğini, ve bilgilerin tekrar istenmesinin bürokrasiye sebep olacağını ileri süren Arıkan, durum karşısında zorlanan mükelleflere TÜİK tarafından şifahen "Bu bilgileri mali müşavirleriniz dolduracak" denildiğini savundu.

Arıkan, önemli olduğu görülen, ancak sözleşmeleri kapsamında bulunmayan bu işlerin TÜİK yetkilileri  tarafından müşterilerine  "Önemsiz, değersiz ve kolaylıkla yapılabilir" şeklinde lanse edilmesinin ve sorumluluğun mali müşavirlere yüklenmek istenmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 

"TÜİK ilgili bilgileri gerçekte mali müşavirlerin müşteri durumundaki mükelleflerinden istedi. Müşterilerimiz bu bilgileri ister kendileri hazırlayarak verir, ister bir başkasına yaptırır veya isterse sonuçlarına katlanarak hiç bilgi vermez. Bu tamamen TÜİK’in inisiyatifi dışındadır. TÜİK’i en kısa zamanda bu anlayış ve uygulamasından vazgeçerek emeğe ve bilgiye saygı göstermeye davet ediyoruz. TÜİK istatistiksel veri ihtiyacı duyulan alanlar ve veri derleme yöntemleri konusunda her zaman ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde olmalı."

Bu konularda ilginizi çekebilir