113.500 kitap yazan adam

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Adı: Philip M. Parker.

İşi: Pazarlama konusunda profesör.
Yaptığı işin önemi: Şimdiye kadar tek başına veya bir ortakla 113,500 kitap yazdı. Bunları halen Amazon satıyor. Bazı kaynaklara göre Philip Hoca’nın eser sayısı 200-900 bin.


Sırrı: Kitap “yazsın” diye bir bilgisayar programı geliştirmiş.


Yani: Alet işler, el övünür.

  ***

Philip M. Parker, INSEAD adlı uluslararası iş yönetimi uzmanlık okulunun hocalarından. INSEAD, Fransa ve Fransızca konuşulan ülkelere iş yönetimi  uzmanı yetiştirmek amacıyla 1957’de kurulan bir özelokul. Bu işin Amerikalılarsız olamayacağını anlayıp 2001’de ABD’nin önemli iş yönetimi okulu Wharton (University of Pennsylvania bünyesinde) ile ortaklıkla daha küresel bir uzmanlık okuluna dönüştü. Parker, şirketlerin bilanço raporlarındaki tekdüzelik ile, bilgisayarın “kafasının çalışması” (algoritma) arasındaki benzerliği paraya çevirmeyi düşündü.  Bunun için, bazı tür kitapları “yazabilecek” bir bilgisayar programı geliştirdi. Kurduğu ICON Group  International şirketiyle, bir kaç saat gibi pek kısa sürelerde devasa bilanço raporları, piyasa araştırma raporları, basın bültenleri hazırlamaya başladı. Şöyle: Şirket, veriyi sağlar. Parker’in programı, rakamları ve eşlik edecek açıklamaları “raporlama uzmanı gibi düşünüp” metin haline getirir. Ciltlenir.


İşin içinde insan emeği olmadığı için maliyet pek az. Kazanç pek çok.


  ***


Parker, şirketlerle sağladığı başarı üzerine, daha kıyı-köşe konularda da kitap hazırlamaya girişti. Dünyada belki sadece 20 kişinin “ihtiyacı” olabilecek acaip seyrek konulardaki “kitaplarını” Amazon’a koymaya başladı. Ama dikkat buyurun: Kitap ortada yok. Amazon’da o konuda kaynak arayan, buna rastlayıp ısmarlarsa, bu bilgi, ICON’a uçar. Kitap orada hemen o kişi için bilgisayarca hazırlanır. Ve insan eli değmeden alıcıya ulaşır. Eh, fiyatı da “ona göre” olur. Pek basitleştirerek anlatıyorum bu karmaşık sistemi. Ama esası bu... Parker bu sayede, örneğin, soruları İspanyolca, ama yanıtları Fransızca bulmaca kitapları yayınlıyor. Ya da soruları İngilizce, yanıtları Brezilya Portekizcesi olan... Amaç, dil öğrenimine destek. Sözcük bilmeden dil öğrenilmez, malum. Bulmaca, bu iş için ideal.


Parker’in, uç köşe bucak tıbbi konularda “kitapları” da var. Örneğin, Akdeniz Anemisi alanında çalışan araştırmacıların bibliografyaları. Bunların hepsi açık kaynak olduğu için, kullanımı da açık. Öyle ya, bir araştırmacı, Akdeniz Anemisi hakkında kendisi oturup bibliografya oluşturacağına, Parker’dan yararlanıyor...


100 bini aşkın listede özlü sözler kataloğundan sözlüklere, ders kitapları, akla gelmeyecek tuhaf konularda uçuk “veri” kitapları...


Parker Hoca, bu sistemle şiir bile “yazdı.” Yani tabii, buna şiir denilebilirse? Hem de tek bir şiir değil. Algoritmaya veriyor emri: “Bana Japon Haiku formatında yaz. Hayır, sone şeklinde yaz. Vazgeçtim, 4-5 mısralık esprili İrlanda stili yaz.” Bilgisayar, hoop, bunu yapıyor.

Hocanın yeni hedefi: Roman “yazmak”... Best seller olurmuş mesela?!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019