140 futbol sahası büyüklüğündeki alanda mozaik var,

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

 

140 futbol sahası büyüklüğündeki alanda mozaik var, Maraş ‘arkeopark’ istiyor!

Çok değil bundan 7 yıl önce yapılan kaçak kazılarda Akdeniz’in en büyük mozaik alanı bulundu. Kaçakçılar belki altın bulmayı hedefl iyordu ama dünyanın en kıymetli mozaik hazinelerinden birine ulaştılar. Kadim kent Germanicia’nın mozaiklerine… Kent, Maraş’ın Karamaraş mevkiinde. 

Türkiye’de mozaik denince Ege’de Kral Yolu, bir de ‘Çingene Kızı’nın derin bakışları ile Zeugma akla geliyor. Oysaki dünyada ikinci zenginlikteki mozaik müzesi Hatay’da. Germenica’nın üzerine kurulduğu alan 146 hektar. Yaklaşık 140 futbol sahası büyüklüğünde. Şimdiye kadar bölgede 2 bin 863 mozaik tespit edilmiş. Ancak bunların gün yüzüne çıkartılması için kamulaştırmaların yapılması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ödeneği ile 12, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ödeneği ile de 2 olmak üzere 14 parsel kamulaştırılmış. 17 farklı yerde 25 parselin kamulaştırılma çalışmalarına devam ediliyor. Aynı ada üzerinde bulunan bitişik 12 parselin de kamulaştırılması teklif edilmiş.

Geç Roma, Erken Bizans dönemine ait Germanicia mozaiklerinde, günlük hayatın izleri var. Siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi durum mozaiklerde betimleniyor. Niteliği ise ‘İstanbul Büyük Saray Mozaikleri ve Şanlıurfa Halepli Bahçe Mozaikleri ile aynı’ olarak ifade ediliyor. Peki, Maraş bu zenginliğine ne talep ediyor? Bütün insanlığın ortak mirası olan bu mozaiklerin tanıtılmasını istiyor ve bir açıkhava ‘arkeopark’ı yapılmasını bekliyorlar.

BURSA'DA ŞEHZADE İZDİHAMI 

Sağlık turizmi, yayla turizmi derken Türkiye’nin yeni bir turizm segmenti daha oldu: Dizi turizmi. Aslında dizi turizmi ile ilk Asmalı Konak dizisiyle tanıştık. İç Anadolu’nun olağanüstü güzelliği Kapadokya, bu diziyle yeniden keşfedildi. Ardından Yabancı Damat, Gaziantep’in; Hanımın Çifl iği, Adana’nın yüzünü güldürdü. Elveda Rumeli dizisiyle de, dizi turistleri Türkiye sınırlarını aştı. Ama hiçbiri Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa’nın babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulması kadar büyük bir ziyaret akını yaşatmadı. Vatandaşlar Şehzade Mustafa’nın iade-i itibarı için mahkemelerin bile kapısını çaldılar. Muradiye Külliyesi’ne ziyaretçi akını sürüyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ziyaretçi akınının ardından Twiter’dan yaptığı açıklamada külliyeyi restore ettiklerini belirterek, tüm Türkiye’yi Külliye’yi ziyaret etmeye de davet etti. Bakalım önümüzdeki ay başlayacak ‘Kurt Seyit ve Şura’ kuzeye ve özellikle Kırım’a ilgiyi artıracak mı?

ERZURUM’DA ÖZELLEŞTİRME 

3 Ocak’ta Resmi Gazete’de ‘Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’nin özelleştirileceği duyuruldu. 2011'de Erzurum’da düzenelenen Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için yaklaşık 700 milyon liraya yapılan tesislerin özelleştirilmesi planlanıyor. Hem Maliye’ye hem Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü/Spor Genel Müdürlüğü’ne ait alanlara, kimlerin talip olacağı merakla bekleniyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar