2. yüz günlük icraat programı

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan 2. Yüz günlük icraat programında konumuzla ilgili olan Ticaret Bakanlığı bölümüne bir göz attık.

TB-01 koduyla belirtilen “Ulusal E-İhracat Çalıştayı’nın Gerçekleştirilmesi” eylemi, Türkiye’nin e-ihracat potansiyelinin artırılmasına yönelik çok önemli bir çalışma olacaktır. E-ihracatın, özellikle KOBİ’ler açısından, ihracatın arttırılması yönündeki önemini vurgulamak isterim. Bu çerçeveden olmak üzere KOBİ’lerin, özellikle mikro ihracat ile uluslararası ticarete daha fazla girebilmeleri mümkün olabilmektedir. İngilizce “Business to Consumer/İşletmeden Tüketiciye” ifadesinin kısaltması olan B2C simgesi ile ifade edilen perakende satışların ihracat ayağını kolaylaştıran mikro ihracat, maalesef olması gereken ilgiye bir türlü ulaşamadı.

2. Yüz günlük icraat programına konulmuş bulunan“ Ulusal E-İhracat Çalıştayı’nın Gerçekleştirilmesi” sırasında, mikro ihracatın artırılması konusunun ele alınmasının ve bu konuda alınabilecek tedbirlerin belirlenmesinin, bu konuda çalışabilecek KOBİ’lerin önünü açabileceğini düşünüyorum.

Ayrıca KOBİ’lerin mikro ihracat konusunda eksik olan bilgilerinin nasıl tamamlanabileceği ve bu konuda var olan tedirginliklerin nasıl ortadan kaldırılabileceği konularının da vurgulanması ve bunların yol haritalarının bu çalıştayda çizilmesi de önemli bir konudur.

Her ne kadar bugün, e-ihracat konusunda başarılı örnekler sergileyen firmalarımız var ise de sayılarının ve yaptıkları ihracatların miktarının, Türkiye ihracat rakamları içerisinde önemli bir yer almadığı açıktır. Bunların tecrübelerini, rekabet ortamı içerisinde, diğer e-ihracat yapacak aday firmalarla paylaşmaları ve onlara yol gösterici olmalarının sağlanması, istenilen hedefe daha kısa yoldan ve daha hızlı varılmasını sağlayabilir.

TB-06 koduyla belirtilen “İhracatçıların küresel ticari verileri yakından takip edebilmesini sağlamaya yönelik kurulması öngörülen, Elektronik İhracat Platformu’nun kavramsal tasarımının oluşturulması” dileriz tasarımda takılıp kalmaz ve bu platform acilen hayata geçirilir. Zira yıllardır yaptığımız eğitim, seminer ve danışmanlık çalışmalarımız sırasında en çok eksikliğini hissettiğimiz konu “İhracatta Türkçe kaynak eksikliği” olmuştur ve bu konu yıllardır hayatiyetini korumaktadır.

Şakacı bir üslupla yıllar öncesinde adlandırdığımız ve arama motoru ortamlarında önde giden “Hazreti Google” verdiği tercüme hizmeti ile bu boşluğu bir nebze olsun kapatmaktadır. Ancak takdir edersiniz ki Türkçe, diğer batı dillerine aykırı yapısı ile otomatik tercümelerde ciddi sıkıntılar yaşatabilmektedir.

Bu nedenle Türk ihracatçıların, küresel verileri hızla ve Türkçe olarak alabilecekleri bir portalın önemi hiç mi hiç tartışılmaz. Burada başlangıç olarak, Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından yayınlanan “Trade Map” hizmetinin, Türk ihracatçılara Türkçe olarak götürülmesi konusunda ITC ile bir işbirliği yapılabilir. Daha sonra da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tabanından alınacak geri bildirimlere uygun bir şekilde Türkçe ve özgün bir platform geliştirilebilir. Bu platform, Ticaret Bakanlığı sitesinde mevcut “Ülke Masaları” sayfası ile bütünleştirilip, tüm verilerin bir noktadan elde edilmesi sağlanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019