2018 model Fed büyük yeniliklerle geliyor

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Fed'in iki numaralı üyesi ve akademi/merkez bankası camialarında önemli bir isim olan Fischer'in istifası görev süresi (Haziran 2018'de bitiyordu) açısından bakıldığında çok kritik bir gelişme değil. Ancak kişisel nedenlerden dolayı verildiği iddia edilen istifa bir zincirin ilk aşaması olabilir. Yani Başkan Yellen'ın (Şubat 2018'de görev süresi bitiyor) da yeniden atanmayacağı veya konuşulduğu gibi atanmak istemeyeceği görüşünün bir destekçisi olarak algılanırsa konu "Yeni Fed Başkanı kim olacak" belirsizliğine gidecek demektir. Fischer aynı zamanda yönetim kurulu üyeliğinden de istifa etti. Bu önemli bir detay zira gerek Yellen gerekse Fischer yönetim kurulunun da doğal üyeleri ve üyelikleri teknik olarak 2024 yılında sona eriyor. Yani Trump'ın oluşturacağı yeni Fed'e muhalefet etmek istemeleri durumda içeride kalarak savaşmaları mümkün. Ancak bu yol seçilmeyecek gibi görünüyor. Yellen'ın yerine konuşulan adayların bir kısmını Jackson Hole toplantısında görmüştük. Bunlar J. Taylor, Glenn Hubbard ve Kevin Warsh. Her üçü de akademik kimlikleri ile bilinen isimler. Ancak daha fazla şans verilen ve ismi öne çıkan kişi Trump'ın ekibinden ve eski Goldman Sachs'lı Gary Cohn.

Elbette bir spekülasyon ancak Fischer Cohn'un altında çalışmamak için de istifasını sunmuş olabilir. Gary Cohn'un iyi veya kötü bir başkan olacağını söylemek mümkün değil ancak farklı bir başkan olacağını hemen söyleyebiliriz. Her şeyden önce tam anlamı ile bir piyasa profesyoneli ve bir Phd'si yok. Fed'in başına akademik bir isim geçtiğinde ilk yaptığımız şey yayınladığı makale ve kitapları gözden geçirerek nasıl bir ekonomi politikasına yakın olduğunu anlamak oluyor. Oysa Cohn vakasında böyle bir kaynağa sahip değiliz. Dahası Greenspan (ki o da tam olarak bir akademisyen sayılmasa da bir "borsacı" olarak görülmüyordu) Bernanke veya Yellen adları itibarı ile çalışma arkadaşları üzerinde doğrudan saygı uyandıran isimlerdi.

Şimdi akademik yönü ağır basak üyeler veya NYC bankalarının aksine bölgesel bankacılık yapmış olan ve spekülasyondan nefret eden isimler Cohn'un doğal liderliğini ilk günden sorgulayabilir ve düzenli bir işleyişi bozabilir. Son olarak "başkanın adamı" görüntüsünü aşması gerekecek. Ancak sonuç olarak Trump'ın eline istediği nitelikte bir Fed dizayn etme fırsatı geçti.

Yönetim kurulunda 7 koltuktan 4'ü boş ve Trump'ın kararını bekliyor. Elbette bu isimler senatodan da onay almak zorunda. Bu da belli bir oranda uzlaşı aranacağını düşündürüyor. Peki Fed kararları açısından bu istifa ne anlama geliyor? Fischer kısmi şahin olmasına rağmen Yellen'la uyumlu bir isimdi . Bu nedenle politika açısından büyük bir değişiklik beklemiyorum. Ancak yeni Fed başkanının güvercin olması durumu değiştirir. Tüm bu kaostan düzen doğacak mı göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019