2018 model FED

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Yatırımcılar dönem dönem, özellikle de içinde bulunduğumuz gibi faiz ve dövizin sert yükselişler gösterdiği dönemlerde, FED ile ilgili analizleri yersiz görme eğiliminde oluyor. Oysa kurun bir direksiyonu bizim elimizde diğeri ise ABD ekonomisinin yani FED’in elinde. Son tutanaklarda TL’de yaşanan değer kaybı da kendisine Meksika Pesosu ile beraber yer bulmuş. Dolayısı ile FED’in de diğer piyasalarda olan biteni yakından takip ettiği anlaşılıyor. Peki son FOMC toplantısında üyeler neler konuşmuş ve bu konuşmaları baz alarak nasıl bir çıkarıma ulaşabiliriz?

1-Aralıkta faiz artışı var ve fakat artık bu tamamen fiyatlanmış bir gelişme.

2-Ama beklentim bu karara minimum bir üyenin şerh koyması. Genelde çok şiddetli bir itiraz yoksa “temsilci” olarak görülen bir üye muhalefet grubunun sözcülüğünü üstlenir ve itirazını kayda geçirir. Ancak muhalefet artarsa şerh koyan üye sayısı da artar

3-Enflasyon daha doğrusu yokluğu giderek daha çok üyenin kafasını karıştırıyor.

4-Bu durum Aralık ayında açıklanacak beklentilerde göreceğimiz 2018 olası faiz patikasında aşağı revizyona neden olabilir

5-Kaygının biraz daha net seslendirilmesi nedeni ile tutanaklar eskiye oranla daha güvercin algılandı.

6- Enflasyondan korkan grubuna oranla daha az sayıda üyesi olan “varlık fiyatlarında balon oluşabilir” grubu geri planda kalmayı sürdürüyor. Ancak bu grup önümüzdeki aylarda daha fazla ses çıkartıyor olacak.

S&P 2670 hedefine çok yaklaştı ve bu seviyenin de nihai zirve olduğunu düşünmüyorum. Endeksler yükseldikçe gerek piyasa gerekse siyaset FED’i balon oluşumuna seyirci kalmakla suçlayacak ve FED istemeden de olsa sadece varlık fiyatlarını hedef alarak faiz artışları gerçekleştirecek. Dün açıklanan tutanaklar Aralık ayında 2018 için daha makul beklentiler açıklayacak bir FED’e işaret ediyor. Bu da yıla gelişmekte olan piyasaların sakin bir başlangıç yapması anlamına gelecektir. Ancak enflasyonda veya ücret artışlarında görece yaşanacak her yükseliş piyasanın daha agresif bir FED’e hazırlanması anlamına geleceğinden fiyatlar değişecektir. Kişisel beklentim FED’in 3 artış yapacak ekonomik ortamı bulması yönünde.

Kısaca bono getirilerine de değinelim. Bir ülkenin getirisini kabaca hesaplama yöntemini sanırım daha önce de paylaşmıştım. Örneğin 10 yıllık Türkiye tahvillerinin getirisi 10 yıllık ABD tahvil getirisine ek olarak Türkiye ve ABD enflasyon beklentileri farkı ve yine Türk ve ABD CDS farkının toplamından oluşur. ABD getirileri dönem dönem 2.50 seviyesine yükselse de yılı büyük ölçüde yüzde 2.40 seviyesinin altında yatay olarak geçirdi. Yani şimdilik bir tehdit oluşturmadı, 2018’de ise bu durumun değişmesini bekliyorum. Ancak ABD’de enflasyon beklentileri bizde olduğundan çok daha az oranda yükseldiğinde spread aleyhimize çalıştı. Bu piyasaların merkez bankasını eleştirdiği bir noktalardan bir tanesi. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmasında yaşanan gecikme getirilerin yükselmesine neden oldu ve gerilemesin sağlamak elimizde. Diğer gelişme de elbette CDS primlerinde görülen yükseliş.

Dolayısı ile gelişmelerin anahtarını asılında büyük ölçüde elimizde tutuyoruz. Denklemde tamamen ABD’ye bağlı olan kalem harekete geçtiğinde sorun yaşamamak için 2 ve 3 numaralı kalemleri kontrolümüz altında tutmamız gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019