2019’a FOMC ile veda ederken

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

FED yılın son toplantısında da faizleri artırdı ve bir kez daha piyasa ile karşı karşıya geldi. Daha önceki yıllarda da piyasa FED’in yıl içinde 3 veya 4 artış yerine sadece 1 artış yapabileceğine dair fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Bazen haklı çıktı bazen de (2016 sonrası) haksız. Ancak bu kez zıtlık daha şiddetli görünüyor. Aslında bu noktaya gelmemizde bir yanlış anlaşılma veya kasıtlı olarak yapılan bir yorum önemli rol oynuyor. Powell’ın yaklaşık 1 ay önce yaptığı konuşma “güvercin ve önceki söylemlerinin aksi” olarak yorumlandı veya bu hava piyasalara pompalandı.

Böylece piyasalar ve Başkan Trump FOMC toplantısından çok yumuşak mesajlar çıkması gerektirdiğine kendisini inandırdı. Ve inkar edilemez ki ABD getiri eğrisinin 2-5 yıllık bölümünde meydana gelen çarpılma, yani 2 yıllık getirinin 5 yıllığa oranla daha yüksek olma durumu, resesyon korkularını körükleyerek gözleri FED’e çevirdi. Oysa Powell’ın yapmak istediği şey çok basit. Ama önce bir istatistik : Eylül 2013 FOMC toplantısından sonra yayınlanan açıklama tam 798 kelimeden oluşuyordu. Aralık 2013- 867, Aralık 2014 -734 , Aralık 2015-596, Aralık 2016-535, Aralık 2017-485 ve Kasım 2018- 303 kelime. Peki krizden önceki yıllarda durum nasıldı ? Merak edenler için Aralık 2005-164 kelime… Yani FED krizden sonra kız Whatsup grubu şeklinde çalışırken krizden önce annesine mesaj çeken ergen erkek modundaymış. Powell’ın son konuşmasında yapmaya çalıştığı ve “destekleyici” kelimesinin de açıklamadan çıkartılması ile aslında varılmak istediği nokta bu. Kimsenin ideal seviyesini bilmeden (Phd’ler dahil) tartıştığı r*’lar, başka türlü ol(a)mazmış gibi önceden çizilen faiz patikaları, kademeli artışlar vs gibi elini açık eden stratejilerden kurtularak sadece ekonomik verilere göre para politikasını belirlemek.

Faiz kararına gelirsek; piyasanın hafif eksiye geçtiği ve Başkan Trump’ın stratejiyi açıkça eleştirdiği bir ortamda FED’in artış kararını ötelemesi piyasalar için çok kötü bir sinyal olurdu ve FED piyasaları değil piyasalar FED’i yönetiyor algısını desteklerdi (maalesef uzun süredir de böyle aslında). Kararın doğru olduğunu düşünüyorum. Zira getiri eğrisinin sarı alarmını bir kenara bırakırsak resesyon işareti olarak takip ettiğim diğer 2 gösterge henüz alarm vermiş değil. Vergi indirimlerinin etkisinin azalması ve hatta ortadan kaybolması ile ABD ekonomisi yavaşlayacaktır.

Ve hatta FED bile 2020 yılında sıkı para politikası uygulanır hale geleceklerini zaten dolaylı olarak ifade ediyor. Ancak resesyon 2019’un değil biraz daha sonrasının hikayesi. 2019 için ön gördükleri 2 faiz artışı ticaret savaşı sorunu çözümlenirse, ki büyük bir soru işareti, yeniden 3’e çıkabilir. Ve son olarak, kuvvetlenen bir ekonomiye eşlik etmesi ve enflasyonu kontrol altında tutması için yapılan faiz artışları olumludur. Şayet AD ekonomisi yüzde 2.5 faize dayanamıyorsa asıl o zaman başımız belada diyebiliriz. Ki 2019’da olmasa bile resesyon çok uzağımızda değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019