2023’e 8 yıl 11 ay kaldı

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan. İstanbul Sanayi Odası (24.07.2013):

“Türkiye’nin geleceği açısından olmazsa olmaz bir alan. Eğitim...

Ortalama çalışan nüfusun okula gittiği yıl sayısı ne kadar artıyorsa milli gelir o kadar artıyor. Şu anda çalışan nüfusumuzun örgün eğitim sisteminde geçirdiği süre ortalama 6,5 yıl. Ayni eski tabirle orta ikiyi bitirmiş ama orta üçü tamamlayamadan okuldan ayrılmış bir ortalama eğitim seviyemiz var. Milli gelirimiz 10.500 dolar.(.) Eğitimde reformlarımızı çok hızlı bir şekilde yapmazsak 25.000 dolar yine hayal. Yine olmayacak.” 

“Çünkü katma değer üretmek için Ar-Ge diyoruz. İnovasyon diyoruz. Yüksek katma değerli üretim diyoruz… Bunlar bilgiyle oluyor, eğitimle oluyor. Ortalama 6,5 yıllık eğitim seviyesiyle Ar-Ge’de, inovasyonda, yenilikte, tasarımda bir yere kadar. Ondan sonra olmuyor, takılıyorsunuz.(.)  Şimdi cari açık niye var bizde? Çünkü yüksek katma değerli üretim yapamıyoruz. Yani en büyük 500 sanayi kuruluşumuzun ürettiği katma değeri düşünün, bu katma değeri bir 10 milyar dolar artırsa ilk 500 şirketimiz, bizim cari açığımız ertesi yıl 10 milyar dolar düşer. Çünkü üretilen katma değerle cari açık yine birbirine bire bir bağlı konular.” 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan. Türkiye İnovasyon Haftası (28-30.11.13):

“2009’da 102 milyar Dolar ihracat yapıyordu Türkiye. İhracatın bir kilogramı 1.19 Cent idi. Derken, ihracatın 1 kilogramı 1.59 Cent’e yapar hale geldik. Yeter mi? Yetmez. Rakiplerimiz  Almanya’nın kilogram ihracatı 4 Dolar iken, Japonya ve Güney Kore’nin 3-3.5 Dolar. Bundan böyle hamallık yapmayacağız. Ar-Ge, tasarımla biz de onlar gibi yükte hafif, pahada ağır ürünler satacağız. İnovasyon da budur. Apple’ın marka değeri 90 milyar Dolara yakın. Coca Cola’nın marka değeri 60 milyar Dolar. Samsung’un marka değeri 50 milyar Dolar seviyelerinde. Türkiye’de toplam 100 markanın değeri 31 milyar Dolar. Bu durum bize, rakiplerimizin ne denli kuvvetli olduğuna işaret ediyor. Ama ben biliyorum, hayal eder, hadefler belirler, örgütlenirsek onlardan daha iyi bir yere geliriz. Rakiplerimiz bizden daha akıllı değil.”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan. TTGV “Teknoloji, Ar-Ge Destekleri, Patent, Tasarım ve Markanın Firma Performansı Üzerindeki Etkisi Raporu” sohbeti (13.12.13):

“Son 10 yılda ihracat yapan 115 bin firmanın yüzde 72’si katma değer yaratan tasarım, ileri teknoloji, marka, Ar-Ge, patent gibi unsurlara sahip değil. Örneğin, 2011 yılında ihracat yapan 53 bin firmanın sadece yüzde 2’si Ar-Ge, yüzde 7’si tasarım faaliyetinde bulunmuş. Maalesef Ar-Ge gibi unsurların ilkokulundayız. Yeni yeni bunları konuşuyoruz.” 

MEB Nabi Avcı. Bölgesel Bakanlar Düzeyi Eğitim Konferansı, Kayseri (13.12.13):
“Nitelikli ve uygun becerilere sahip bireyler yetiştirilmesi, dolayısıyla istihdamın artırılması doğrudan doğruya nitelikli eğitimle alakalıdır. Nitelikli eğitime yatırım yapmanın bir çok getirisi bulunmaktadır. Aksi durumda yeterli eğitimi alamamış öğrenciler bir ülke için adeta ekonomik durgunluk haline gelebilmektedir. Eğitim ve istihdam arasında stratejik bir bağ vardır. Eğitim, istihdamın artırılması için motor görevi görmekte, inovasyona, yenilikçiliğe doğrudan katkı sağlamaktadır.” 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019