220 mühendisi yönetiyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

2004’te kurulan Etiya, bugün Türkiye’nin en büyük kurumsal yazılım şirketi. Gartner Raporu’na göre, kendi alanında dünyanın ilk sekiz oyuncusu arasında yer alıyor. 25. yıldönümünü kutlayacağı 2029’da ise dünyanın en büyük ilk üç yazılım şirketinden biri olmayı hedefliyor.
Şirket, sektörde kadın istihdamı ve kadın yönetici oranı açısından da fark yaratıyor. Etiya çalışanlarının yüzde 35'ini kadınlar oluşturuyor. Yazılım geliştirme ekiplerinde bu oran yüzde 40-45'lere varıyor. Üst düzey yöneticilerin yüzde 50'si kadın.

Bir süre önce görüşlerini aldığım Etiya CEO'su Aslan Doğan, Etiya’nın 600 mühendisinin yüzde 36’sını kadınların oluşturduğunu söylemişti. Doğan, bu orana ulaşmak için pozitif ayrımcılık uygulamadıklarını; çeşitliliğin doğal olarak oluştuğunu, işini iyi yapana eşit fırsat sununca, dengenin de kendiliğinden oluştuğunu belirtmişti.

Etiya'nın mühendis kadınlarından biri de şirketin Çözüm Geliştirme Direktörü Nihan Tuncay.
1984 doğumlu olan Nihan Tuncay, 2009 yılında analist olarak çalışmaya başladığı Etiya'da birkaç yıl sonra kıdemli analist olmuş. Terfi aldıktan sonra ise ilk yıl 40 kişi, ikinci yıl ise 70 kişinin olduğu bir ekibi yönetmeye başlamış. Bugün 220 kişinin bağlı olduğu ekibi yönetiyor. Bu ekip şirketin tüm yazılımcı, analist ve mühendislerinden oluşuyor. Tuncay, hem şirkette analist olarak çalışmaya başlayıp terfi alan ilk kişi, hem de şirketin ilk kadın direktörü. Üç erkek adayı geride bırakan Tuncay, şirketteki diğer kadınlar için de model olmuş. Tuncay’ın ardından Etiya’da finans ve insan kaynakları direktörlüklerine de kadın yöneticiler atanmış.

Tuncay, 220 kişilik mühendis ekibini yönetiyor olsa da, kendisi mühendis değil. Üniversitede pazarlama ve satışa değil; yönetim ve organizasyona odaklanmaya karar vermiş. “Büyük resmi görmek, yönetim ve organizasyon yapmak benim kişilik özelliğim, çocukken bile ortanca çocuk olmama karşın yönetim bendeydi" diyor.Üniversite ikinci sınıfta teknoloji sektöründe staj yapmaya karar veren Tuncay, daha sonrasında iki okul arkadaşıyla birlikte bir teknoloji şirketi kurmuş.

"Bir yıl içinde yazılım, analiz yapmayı öğrendim. Microsoft’tan alınması gereken tüm sertifikaları bir yıl içinde alınca şirket bana teşekkür mektubu yolladı" diyen Tuncay 4 yıl boyunca hiç tatil yapmadan çalışmış. Etiya macerası ile 2009 yılında başlamış. Bu süreci kendisinden dinleyelim:

'Hedefim CEO olmak'

* “Ben toplumun, insanların sürekli olarak ilerlemesi, gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. İş hayatımda hedefim çok daha geniş organizasyonları yönetmek. Elbette bir gün CEO olmak istiyorum, bu isteğimi yöneticilerimle de paylaşıyorum. Mutlaka Etiya’nın CEO’su olacağım demiyorum, başka bir şirket ya da kurum da olabilir.”

* "Son yıllarda kadın yönetici sayısı artıyor. Önemli olan şirket kültürünün değişmesi, kadınların yükselmesine fırsat verilmesi. Bilişim sektöründe kadınlara istihdam sağlama noktasında iyileşiyoruz. Ama bu yeterli değil, çalışan kadınların sadece yüzde 17’si yönetim seviyesinde yer bulabiliyor.

İş hayatında genelde kadınlar 'stratejik' değil, fonsiyonel işlerde çalışıyorlar. Yönetici seçerken adaletli bir yaklaşım önemli. Kadınlar da sorumluluk almaktan, öne çıkmaktan korkmamalı."

* "Bir kadın olarak işinizde iyiyseniz kesinlikle arka planda kalmamalısınız, fikilerinizi korkmadan söylemelisiniz. Hedef belirlemek ve sürekli kendinizi geliştirmek de çok önemli, nitekim hedefleriniz gerçekleştikçe cinsiyetin bir önemi kalmıyor."

* "Bilgisayar mühendisliği mezunlarının sadece yüzde 15 i kadın. Bence bu tamamen üniversite seçimi öncesi bu mesleklerin içeriklerinin net anlaşılmaması ile alakalı. Biz Etiya olarak üniversitelere gidip, öğrencileri doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz. 21. yüzyılda teknoloji ile bu kadar yakınlaşmışken, kadınların bu bölümlerden uzak durması artık zor, sayılarının giderek artacağına inanıyorum. Teknoloji sektörü ve ilgili iş alanları hakkında daha çok fikir sahibi olundukça, benim gibi mühendislik fakültesi harici eğitim alıp bu alana yönelen ve kendini geliştiren kadın sayısınında artabileceğini düşünüyorum."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar