378 milyon genç seçmen

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com


 

1.2 milyar nüfus. 814,591,184 milyon seçmen. 930 bin seçim sandığı. Bugünden başlayarak 9 farklı günde yapılacak ve 12 Mayıs’ta sona erecek oy verme işlemi. Oyların sayımı 16 Mayıs’ta.

Seçime eskiden beri en tekno hazırlanan parti, “Hindistan, Hindularındır” diyen aşırı milliyetçi Bharatiya Janata (BJP). Lideri Narendera Modi, Gujarat eylet başbakanı. Ülkedeki din ayırımı kargaşalarında azmettirici olduğu “iddia edilen” ama, doğrudan suç yüklenemeyen bir popülist. 2002’de Hindu-Müslüman çatışmalarında BJP, yangına körükle gitti. Sonradan açılan davada, sadık yardımcısı Maya Kodnani, 28 yıl hapse mahkum oldu. Olaylardan sonra ABD ve İngiltere, Modi’ye uzun süre vize vermedi.

BJP, esasen Hinduların refahı için çalışacağını söylüyor. Ülkedeki 133 milyon müslümanı (2001 sayımı) “adamdan” saymayacağını, sosyal medyasında ve internette ima ediyor. Ve bu ayrımcı tutumuyla iktidara yürüyor.
Müslümanlar endişeli, çünkü ülkede din ayrımcılığından, çok ocak söndü. Üzerinden 20 yıl geçse de hâlâ çok canlı hatırlanan bir olayda başrolde BJP militanları vardı. Aralık 1992’de Ayodya kentinde, 16. yüzyıldan kalma bir camiyi bir gecede kazma-kürek yıktılar. Camiyi, Türk kökenli Babür Şah, Hindistan’ı ele geçirdiğinde yaptırmıştı. Hindular, caminin yerinde Tanrı Rama’ya sunulan bir tapınak olduğuna inanıyor. Cami “Babri” adıyla yüzyıllarca müslümanlarca kullanıldı. Ta ki 1992’deki olaylara kadar.

Yıkımdan sonra tüm ülkedeki kargaşada 3 bin kişi öldü. İntikam saldırıları dinmedi, bitmedi. 2002’de, Ayodya’ya giden 58 Hindu hacı, bindikleri trende müslüman militanlarca yakıldı. Bütün bu kargaşanın fitilini ateşlediği algısı, BJP’ye 2004 seçimini kaybettirdi. 2009’da tekrar kaybetti.

Ancak, partiler arasında, ileri teknolojinin yenilikçi uygulamalarını en başarıyla kullanan, BJP. Ülke çapındaki örgütlenmesini 1980’lerde bilgisayarla veri tabanı yaratarak sağlamıştı. Daha o tarihlerde partinin her gün toplanan 30 bin alt-merkezi ve kapı kapı dolaşarak seçmenle teketek ilişki kuran 3 milyon elemanı vardı. İlk seçim başarısını 1989’da parlamentoya 85 milletvekili sokarak gösterdi. Sonraki seçimlerde oy oranları yüzde 18-25 arasında oynadı.
Bir diğer parti ise, Hindistan’ın bağımsızlığını sağlayan Gandi-Nehru soyunun sürdürdüğü Kongre Partisi, eski başbakan Nehru’nun büyük torunu Rahul Gandi’ye emanet. Sosyal medya ve internet kullanmadan, “gönüllere ve ruhlara” hitap ederek yürümeye uğraşıyor.

Bu ikisinden farklı, ülkedeki yolsuzluk ve rüşvetten bunalanların 2012’de kurduğu Aam Aadmi Partisi (Açılımı: “Sıradan Adam”). Onun lideri Arwind Kejriwal’i de sosyal medyada 1.5 milyon kişi izliyor.

Ayrıca, 11 eyaletin yerel partilerinin koalisyonu da seçime katılıyor.

BJP, teknoloji kullanımında açık ara önde. Lider Modi’nin her mitingi, her konuşması, anında bütün ülkede cep telefonlarından canlı dinlenebiliyor.

Hindistan’da 600 milyon cep abonesi, 100 milyon Facebook, 33 milyon Twitter kullanıcısı siyasete kilitli. 243 milyon internet abonesi, ABD abone sayısına yakın, ama Hindistan nüfusunun yüzde 16’sından ibaret. 30 yaş altındaki seçmenler, tüm seçmenlerin yüzde 30’u. 18-19 yaşında ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı 23.1 milyon. Nüfusun yüzde 3’ü.

Ülkenin kaderini, 18-35 yaşında 378 milyon Y-Kuşağı seçmen belirleyecek...  

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019