ABD seçimleri ve sonuçları

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

ABD seçim sonuçları beklendiği gibi kontrolü Cumhuriyetçilere vermiş durumda, bir eyalette seçimin 6 Aralıkta netleşmesi söz konusu olabilir ancak şu anda Cumhuriyetçiler Senatonun kontrolünü kazanmış görünüyor. Zaten Cumhuriyetçilerin denetiminde olan Temsilciler Meclisinde benzer bir durum söz konusu  (çoğunluk için 218 yeterli). Bu 8 yıl aradan sonra Cumhuriyetçilerin meclisin her iki kanadını birden kontrol etmesi demek.  Iowa, Montana, Güney Dakota ve B. Virginia (1950'den bu yana ilk kez) Demokratlardan Cumhuriyetçilere geçmiş. Zafer ancak ezici bir zafer değil. Zira bir yasanın senatodan geçmesi için gerekli oy sayısı 60 ve Cumhuriyetçiler bu sayıyı yakalayabilmiş değil. Başkan Obama’nın vetosunu aşmanın yolu ise 67 koltuğa sahip olmak ki bu da söz konusu değil. Yine de bütçe kurallarından faydalanarak özellikle mali konularda Obama’yı zorlamaları söz konusu olacaktır.

Seçimin galibi Cumhuriyetçilerin olsa da partinin içi karışık. Bu durumda Cumhuriyetçi McConnell çoğunluk lideri olarak  Boehner de Temsilciler Meclisi sözcüsü olarak görevlerini sürdürecek. Çay partisinin desteklediği Ted Cruz'un McConnell'le arası iyi değil ve 2016 seçimlerine doğru parti içinde bu iki grup daha da çatışacak.2016 seçimlerinde kuvvetli bir bağımsız aday veya parçalanmış bir Cumhuriyetçi parti görebiliriz. Boehner ise kesinlikle beceriksiz bir isim. Mali uçurum krizini son derece kötü yönetti ve kendisine duyulan güven çok düşük. 

Bu seçimler neticesinden Keystone petrol boru hattı, karbon emisyonunun azaltılması, vergi barışı, (ki iddia edildiği gibi ekonomi pozitif değil) sağlık reformunun (Obamacare) bir kısmı, kritik atamalar, (yargıç, elçi vs) İran görüşmeleri  yeniden pazarlık masasına gelecektir. Harcamalar konusunda yeni bir çatışma yüksek ihtimal olsa da başkanlık seçimlerinden önce kimse ekonomik bir kaos yaratmak istemeyeceğinden öncekilerden daha yumuşak bir havada çözümlenmesini bekliyorum.

ABD hisse senedi piyasaları açısından istatistiki verileri rallinin süreceğini gösteriyor. ABD siyasal sistemi devleti aşırı güçlenerek özel sektöre müdahale etmesini engellemek üzerine kurulduğu için Başkan ve Kongrenin farklı partilerden olmasında bir sorun yok. Ancak ekonomik durum daha önce gördüğümüz secim sonrası rallileri ile aynı ortamda olmadığımızı da gösteriyor. Yatırımcılar açısından önemli olan ücretlerin seyri ve Noel harcamalarının büyüklüğü olacaktır. FED’in 2015 dördüncü çeyreğinde faiz arttıracağını düşünen piyasa kuvvetli verilerle karşılaşırsa beklentisini öne çekebilir. Ki bu da sert bir düzeltme anlamına gelecektir.  Ancak tüm sorunlarına rağmen ABD ekonomisi bir yıl daha vaha olma özelliğini sürdürecek. Bu nedenle 2015’te çok daha yüksek endeks seviyeleri bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019