Adana’nın ihracatı

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Ülkemizde araştırma yapmak istediğiniz herhangi bir konuda veri bulabilmek oldukça zor. Bulabildiğiniz veriler ise çoğu zaman eski ve güvenilirliği konusunda  soru işaretleri taşıyor. Özellikle iller ile ilgili veri ihtiyacınız olduğu zaman, veri bulabilme daha da zorlaşırken, anlamlı sonuçlara ulaşabilmek için bulabildiğiniz binlerce veri arasından ayıklama yapmak, bu verileri mukayeseli yüzdeler ve tablolar haline getirmek oldukça zahmetli ve yorucu olabilmekte. 

Bunun ciddi bir ihtiyaç olduğunu gören Adana Sanayi Odası (ADASO), Genel Sekreter Bora Kocaman gözetiminde bir süreden beri TİM’in her ay açıklamış olduğu ihracat verilerini değerlendirerek, Adana’nın ihracatı ile ilgili dış ticaret İstatistiklerinden oluşan bir rapor yayınlıyor. ADASO internet sitesinde yayınlanan bu raporda, Adana’nın ihracat rakamının ilgili ayın bir önceki yılın aynı ayına göre karşılaştırmalı tablosuna, en fazla ihracat yapılan ülkelerden bu ülkelere en fazla ihracat yapılan ürünlere kadar her tür veriyi bulabilmek mümkün. Üstelik bu verilerin çoğu da alt açılımlarla oldukça detaylandırılmış bir şekilde veriliyor.

Bu rapora göre Adana’nın Haziran 2015 ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.5 yani 6.5 milyon dolar azalarak 138 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Sanayi sektöründeki düşüş yüzde 1, tarım sektöründe yüzde 9.4, madencilik sektöründe ise yüzde 44.5 olmuş. Bu yılın ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına göre ihracat 150 milyon dolarlık bir düşüş ile yani yüzde 15.8 azalarak 802.521 bin dolar olarak gerçekleşmiş.

Bu düşüşlere rağmen 2014 yılı Haziran ayında Adana’nın Türkiye ihracatındaki payı yüzde 1.15 iken, 2015 yılı Haziran ayında Adana’nın Türkiye ihracatındaki payı artarak 1.18 olarak gerçekleşmiş. İlk altı aylık verilere göre ise Adana’nın ihracattaki payı 1.12’den 1.11’e gerilemiş durumda.

Raporda Adana’nın üretimdeki çeşitliliğini ve gücünü de görmemiz mümkün. Adana’nın 2015 yılı ilk 6 aylık döneminde en fazla ihracat yaptığı 5 sektör; Tekstil ve Hammaddeleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar Mamulleri, Yaş Sebze ve Meyve,  Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller şeklinde sıralanmakta.  En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise, Irak, Almanya, Rusya Federasyonu, İspanya ve İtalya şeklinde aktarılıyor. Adana, 2014 yılında ihracat yaptığı 19 ülkeye bu yılın ilk yarısında ihracat yapamamışken, geçen yıl ihracat yapmadığı 3 ülkeye ise ihracat yapma başarısı göstermiş.

ADASO’nun başlatmış olduğu bu tür veriye dayalı raporları önemsemek gerek. Bu raporların zamanla çok daha fazla veri, bu verilerin nedenleri ve çözüm önerileri ile zenginleşeceğine ve Adana’nın gelişmesine destek olacağına inanıyor, emeği geçenleri kutluyoruz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar