Altın ve muhasebe

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Belki gözünüze çarpmıştır, Hazine Bakanı Mnuchin 4 gün önce Fort Knox’u ziyaret ederek altınların yerinde olduğunu teyit etti ve “Burada 200 milyar dolarlık altınımız var “dedi. Önceki gün de Trump borç tavanı konusunda kavgaya hazır olduğunu açıkça ilan etti ki piyasanın sakin tepkisi fazlası ile hatalı. Bu iki konu bir araya geldiği için ben de ilginç bir noktayı gündeme getirmek istiyorum. Daha önce başka kaynaklardan da okumuş olabilirsiniz zira dikkat çekici bir muhasebe hilesidir ve limit gündeme geldiğinde bu konu da gelir. Aşağıda paylaştıklarımın bir diğer versiyonu da geçtiğimiz yıllarda 1 trilyon dolarlık para ile tartışılmıştı.

Malumunuz FDR’ın göreve gelmesinden sonra attığı adımlardan bir tanesi de altına el koymak ve kişisel altın sahipliğini yasadışı ilan etmek olmuştu.Toplanan miktar, 195 milyon onstur... Fed tarafından Hazineye onsu 20.67 dolardan satılmış Hazine de Fed’e gerektiğinde ödenmek kaydı ile parasal karşılığı olan 4 milyar dolarlık sertifika verilmiştir.

Dikkat edin; gerektiğinde 195 milyon ons altın ödemek değil 4 milyar dolar ödemek karşılığı sertifika vermiştir. Şu anda Fed’in elindeki altın miktarına baktığımda 261 milyon ons görüyorum ki bu Fed’in değil Hazine'nin altınıdır. Fed’de bilançosunda bu kalem “Altın sertifikası hesabı” olarak geçer. Mnuchin 200 milyar dolardan bahsediyor, Fed bilançosunda ise sadece 11 milyar dolarlık altın görünüyor. O halde bu tutarsızlık nedir? Ortada bir tutarsızlık yok sadece biraz garip biraz da saçma bir muhasebe uygulaması var.

FDR altınları toplayıp yukarıda paylaştığım gibi Fed’e oradan da Hazine'ye aktardıktan sonra 31 Ocak 1934’te doları devalue etti veya altını revalue etti. Fiyatı 20.67 dolardan 35 dolara çıkarttı. Ancak Fed’in elinde altının kendisi değil altın karşılığı 4 milyar dolar olduğundan dolayı (bu nedenle her zaman altını fiziki almayı tavsiye etmişimdir, Fed’i bile çarpıyorlarsa…) bunun karşılığında Hazine'ye verilmiş fiziki altın miktarı 195 milyon onstan 114 milyon onsa gerilemiş oldu. Yani bir anda Hazine'nin elinde 81 milyon ons extra altını oldu! 35 dolardan bu 81 milyon ons karşılığında 2.83 milyar dolarlık yeni sertifika bastırarak Fed’e deposit etti ve parayı aldı (bu para ile de kurlara müdahale için kullanılan Exchange Stabilization Fund’ı kurdular).

Daha sonra iki ayarlama daha oldu. Altın fiyatı önce 38’e ardından 42.22’ye düzeltildi ve sonra da altın dolar bağı kesildi. Bugün 261 milyon ons altını 42.22 dolarla değerlerseniz ekte gördüğünüz 11 milyar dolarlık pozisyona ulaşırsınız.

Şimdi gelelim konunun borç tavanı ile olan ilişkisine ki sanıyorum zaten anlamışsınızdır. 1300 dolardan değerlendirdiğimizde Fed’in elindeki 4 milyar dolarlık sertifika sadece 8.5 milyon ons altına denk düşüyor. O halde yaklaşık 250 milyon ons altın teminat gösterilerek bir anda 325 milyar dolar yaratılabilir. Tek gereken Kongre'nin onayı. Tabii bu olduğunda bir anda eylül ayında küçültülmesinden bahsettiğimiz Fed bilançosu 325 milyar dolar büyümüş olacak! Altın standardı savunucuları “komplocu ABD güçlerinin” teslim olduğunu ilan edecek. Başka bir grup ise borcun monatize edildiğini ve doların çökeceğini savunacak vs vs. Elbette bu adım atılmayacaktır ancak Fed bilançosunda gösterilen altının değerinin de sonsuza kadar 42 dolar gibi anlamsız bir seviyeden fiyatlanması beklenebilir mi? Çok ilginç şeyler göreceğiz kaçınılmaz olarak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019