Anadolu iş dünyası Meclis'te....

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Türkiye yaklaşık iki yıldır yaşadığı seçim atmosferini geride bıraktı. İş dünyası partilerin ekonomi kurmayları kadar kendileri içinden meclise taşınmış isimlerle de sıcak temas halinde olacak. 

7 Haziran seçimlerine göre bu listede Anadolu iş dünyasından eklenen de çıkan da isimler var. 

Tek başına iktidarı garantileyen AK Parti’den iş dünyası ağırlıklı kent Diyarbakır! Toplam 12 vekil çıkaran Diyarbakır’da AK Parti’den 2 vekil seçimi kazandı. Her iki isim de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalarda başkanlık yapmış isimler. Çözüm süreci ile ilgili tartışmalarda ismi sık sık dile getirilen Galip Ensarioğlu AK Parti’nin birinci sıra vekili oldu. Ensarioğlu, daha önce Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapmıştı. Partinin ikinci sıradan vekili seçilen Ebubekir Bal da Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanlığı’ndan istifa ederek seçimlere girmişti. 

AK Parti’den 7 Haziran seçimlerinde ilk defa seçilerek Meclise giren Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli de 1 Kasım’da yeniden seçilen isimler arasında. Kaleli, Konya Ticaret Borsası’nın başkanlığını yapmış ve 7 Haziran seçimleri için bu görevinden istifa etmişti. 

Gaziantep de Anadolu iş dünyasının önemli isimlerini Meclis’e yollayan kentlerden biri oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in birinci sıradan AK Parti Milletvekili seçildiği kentte, partinin önemli iş dünyası isimlerinden biri de Nejat Koçer… Geçtiğimiz dönemlerde de AK Parti’den Gaziantep Milletvekili olan Koçer, Gaziantep Sanayi Odası Başkanlığı yapmış, özellikle ‘Marka Şehir’, ‘İnovasyon Vadisi’ gibi projeler ile kentte ortak aklın gelişmesine hizmet etmişti. Gaziantep’te sanayi için önemli bir diğer isim de Cumhuriyet Halk Partisi’nden Akif Ekici oldu. Ekici, partisinin birinci sıra adayıydı. Kentteki organize sanayi bölgesinin (OSB) başkanlığını yaptığı dönemde bölgenin gelişmesine sunduğu katkılarla öne çıkan Ekici, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) da kurucuları arasında yer almıştı. Sanayi kimliği ile öne çıkan Gaziantep’in sorunlarını bu iki ismin iş dünyası adına üstlenmesi ve çözüme kavuşturması bekleniyor. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapmış ve 7 Haziran’daki seçimler nedeniyle bu görevinden istifa ederek CHP sıralarından milletvekili seçilmiş iş dünyası temsilcilerinden biri de Çetin Osman Budak’tı. Budak, 1 Kasım seçimlerinde de Antalya’dan yeniden vekil seçildi. 7 Haziran’da Milliyetçi Hareket Partisi listesinden Kayseri Milletvekili olan Hasan Ali Kilci ise 1 Kasım’da meclise veda eden Anadolu iş dünyası temsilcisi oldu. Kilci, Kayseri Ticaret Odası Başkanlığı yapmıştı. 

Öte yandan oda ve borsa başkanlığı yapmış olmasa da AK Parti’den hem 7 Haziran’da hem de 1 Kasım’da Karaman’dan vekil seçilen Recep Konuk da iş dünyası için önemli bir isim. Konuk, Konya Şeker’in tam entegre yapıya kavuşmasını sağlayan kişi. 

Evet, seçimler nedeniyle bir süredir iş dünyasının sıkıntıları çözüm bekliyordu. Beklenti bundan sonra Meclis’te kendilerini de temsil eden isimlerin yardımları ile bu sorunların çözüme kavuşturulması…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar