Anadolu’nun listesi

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Son iki seneyi Türkiye önemli seçimlerle geçirdi. Her seçim sonrasında iş dünyası ‘artık gündem ekonomi olsun’ demekten yorulmadı. Sayfamızda göreceğiniz gibi Anadolu iş dünyasının önemli isimleri, eli taşın altında olan işadamları, yine aynı dilekleri tekrarlıyorlar. 

Adettendir; yerel de olsa, milletvekilliği genel seçimi de olsa iş dünyası temsilcilerine seçimler için çeşitli partilerden teklif gelir. Ya da iş adamları gönül verdikleri partiye başvurup aday adaylıklarını açıklarlar. 

24. Dönem Milletvekili listesinde Anadolu iş dünyasının önemli isimleri vardı. Eski Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ile Eski Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu AK Parti’den, Eski Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş de CHP’den vekil olmuştu. Konya Ticaret Odası’nın eski Başkanı Hüseyin Üzülmez de yine AK Parti listelerinden mecliste yer almıştı. 

Bu dönemki listeler ise resmi olmayan sonuçlara göre kesinleşti! AK Parti’den Nejat Koçer 25. Dönem’de de yer alacak. Ancak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsa başkanlıklarından istifa ederek bu dönemde yer alacak iki isim daha var. Biri Konya Ticaret Borsası’nın eski Başkanı Muhammet Uğur Kaleli. Kaleli, AK Parti’den seçilen isim oldu. Diğeri Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski Başkanı Çetin Osman Budak. Budak ise CHP’den vekil. 

KALELİ, TARIMA KATMA DEĞER SAĞLADI 

M. Uğur Kaleli, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’yı sadece tarımsal üretim yapılan bir konumdan çıkararak tarım ürünlerine katma değer sağlayacak çalışmalarla öne çıkmış bir isim. Kaleli döneminde Konya Ticaret Borsası bir ilki gerçekleştirerek, Elektronik Satış Salonu’nu kurmuş, lisanslı depoculuk çalışmalarına başlamıştı. Hububat, bakliyat ve un işletmeciliği yapan Kaleli, 103 yaşındaki Ticaret Borsası’nın yeni projelere adapte olmasıyla sektörde de önemli deneyime sahip. 

BUDAK, KÜRESEL VİZYON KAZANDIRDI 

Turizmin ve tarımın önemli merkezlerinden Antalya’da iş dünyasının sesi olan Çetin Osman Budak ise uluslararası projeler yürüttükleri kente küresel bir vizyon getirmişti. Kağıt sektöründeki çalışmalarıyla iş dünyasında yer alan Budak, TOBB Yönetim Kurulu üyesiydi. Kalkınma ajanslarında da aktif olarak yer almış olan Budak, sualtı sporları ile de ilgileniyordu. 

KİLCİ, 3 DÖNEM BAŞKANLIK YAPMIŞTI 

Ancak bir isim daha var. Oda başkanlığından vekil olmak için ayrılmadı. 3 dönem üst üste seçildiği Ticaret Odası Başkanlığı görevini yürütürken, hakkında açılan davalar sonucunda görevi bırakmak zorunda kalan bir isimdi. MHP’den Kayseri vekili olarak seçilen bu isim; Hasan Ali Kilci. 68 kuşağı bir ülkücü olan Kilci, TOBB konsey üyeliği ve başkan yardımcılığı ile TSE başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. DEİK ve Kayseri Serbest Bölge’de çeşitli görevlerde bulunmuştu. Kilci, Kayseri’de iş dünyasının saygı duyduğu isimlerden biri. 

KOÇER, ORTAK AKLI TEMSİL EDİYOR 

Elbette listelerde başka işadamları da var. Ancak iş dünyasında temsil deneyimi olan saydığımız bu isimlerin reel sektörün sorunlarına Meclis çatısı altında daha etkin çözüm getirmesi bekleniyor. Tarım sektörü temsilcileri Kaleli’den, turizm ve yaş meyve sebze ihracatçıları Budak’tan, ticaret konusunda faaliyet gösterenler Kilci’den umutlu. Koçer ise, Gaziantep’in sanayisini, markalaşmayı, ortak aklı temsil eden önemli bir isim. İş dünyasının özellikle ‘gündem ekonomi olsun’ dedikleri bu isimler de kendi temsilcileri…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar