Asgari ücretli 852 yıl çalışması gerekiyor!

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Son günlerin ülkemizdeki en önemli konusu terör olaylarından bile öne çıkan Avrupa Futbol Şampiyonası. Türkiye de ve dünyada büyük bir kesim futbolla yatıp futbolla kalkıyor. Herkes kendinin en iyi teknik direktör, herkes kendini en iyi futbolcu, herkes kendini en iyi yorumcu, herkes kendini en iyi hakem olarak görüyor. Bu yüzden dolayı 90 dakika oynanan bir maç haftalarca hatta aylarca konuşuluyor. Hakemin bir yanlış kart göstermesi tüm şehri ayaklandırıp sokaklara çıkarırken aynı şehirde terör eylemlerine kurban giden bir vatandaşımız için veya polis askerimiz için aynı tepkiyi maalesef gösteremiyoruz.

Daha fazla seyredilebilmek için aynı pozisyonları defalarca tekrar gösterilip insanları televizyon başına hapsetmektedir. Artık futbol sadece oynayanlar için bir geçim kaynağı olmaktan çıkıp, yorumcular, televizyoncular ve yazarlar içinde yüksek gelir elde edilen bir geçim kaynağı olmuştur. Maçlara giden kişilerin birçoğunun asgari ücretle kazandığı parayı buralara harcaması aslında en düşündürücü bir taraf olsa gerek.

Holigan diye tabir edilen kişilerin türemesi ve bu insanların maçtan önce, maç esnasında ve maç sonrasında çıkarmış olduğu kavgalar ve çevreye verdikleri maddi manevi zararlar ayrı bir tartışma konusu olmakta, bu kavgalar sonucu ağır yaralanmalar ve ölümlere sebep olmaktadır.

Bende bu kadar konuşulan futbolun milli takım teknik direktörlerinin aldıkları maaşları asgari ücret ve kişi başı yıllık milli gelir kavramları ile karşılaştırmak istiyorum.

catsdsadsasddsa.jpg

Tabloda görüldüğü gibi 1 puan almak için en yüksek ücreti 212 bin 800 dolar ile milli takım teknik direktörü, 2. sırada 186 bin 200 dolar ile İtalyan, 3. sırada ise 165 bin 600 dolar ile İngiltere teknik direktörü gelmektedir.

En düşük maliyetle 1 puanı alan teknik direktörler sıralamasında ise 6 bin 530 dolar ile Romanya, ikinci sırada 7 bin 770 dolar ile Ukrayna ve üçüncü sırada ise 8 bin 910 dolarla Slovakya teknik direktörü gelmekte.

Romanya, Ukrayna ve Slovakya teknik direktörlerinin yıllık maaşları bizim 1 puanı almak için ödediğimiz bedelden daha düşük olmuştur. Aldıkları puanları karşılaştırdığımızda yine en düşük puanı alan takım bizim milli takımızdır. Maç başına aldıkları puanlarda ise en yüksek İngiltere teknik direktörü, 2.sırada ise Avusturya teknik direktörü, 3.sırada ise İspanya teknik direktörü gelmektedir.

Teknik direktörlerin aldıkları maaşları o ülkede yaşayan kişilerin asgari ücretle kaç yıl, kişi başına düşen milli gelir ile kaç yıl çalışması gerekiyor, birde bu açıdan bakalım. (Tablo 2)

catsbbbbb-002.jpg

Tabloda görüldüğü gibi,

Milli takım teknik direktörüne verilen maaşı veriler ile karşılaştıracak olursak

1) Asgari ücretle çalışan bir kişinin teknik direktörün 1 yıldaki kazancını elde edebilmesi için hiç harcama yapmadan 852 yıl aralıksız çalışması gerekiyor, (Romanya 52 yıl)

2) Ülkemizde ortalama kişi başı milli gelir ile milli takım teknik direktörünün 1 yıldaki kazancını elde edebilmesi için hiç harcama yapmadan 412 yıl çalışması gerekiyor,(Slovakya 12 yıl)

3) En yüksek gelir elde eden 8 teknik direktörün ortalama asgari saat ücretin 300 katı, bizde ise 852 katı gelir elde etmektedir.

4) En yüksek gelir elde eden 8 teknik direktör kazancı ortalama 120, bizde 412 kişinin kişi başı milli gelirine eşittir.

************

Kaynak: IMF, ILO, DAILYMAIL

Not: Bu yazı Hırvatistan maçı öncesi yazılmıştır.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar