Asgari ücrette 16 liralık yanılgı!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılında uygulanacak net asgari ücreti 2 bin 20 lira olarak belirledi. Mevcut bin 603 liralık ücrete göre yüzde 26 oranında bir artış sağlanmış oldu. Asgari ücret kararına işçi kesimi genellikle muhalif kalırdı. Bu kez asgari ücretin oybirliğiyle belirlendiği açıklandı.

Peki 2 bin liranın üstündeki bir asgari ücret sürpriz miydi? Değildi, en azından Dünya okurları için değildi.

Üç ay önce net asgari ücretin 2 bin liranın biraz üstünde belirlenmesinin beklendiğini yazmıştık. Hesapladığımız ücret 2 bin 4 liraydı. Yani 16 lira yanılmış olduk.

Gelin sizi üç ay öncesine götürelim. Bu köşede 24 Eylül’de neler mi yazmışız, o günkü kupürü aynen koyuyoruz.

Bu enflasyonla gayet normal

2018 TÜFE artışı fiyatlar aralıkta da gerilerse en iyi olasılıkla yüzde 20’de kalacak gibi görünüyor. Bu enflasyona büyüme oranında refah payı eklense ve bu oran da yine en iyi olasılıkla yüzde 3 olsa, toplam oran bileşik hesaplamayla yaklaşık yüzde 24 ediyor.

Dolayısıyla asgari ücretin yüzde 26 artırılmasında şaşılacak, hayret edilecek bir durum yok. Bu enflasyonla bu artış gayet normal.

Kaldı ki asgari ücret belirlenirken daha çok TÜFE’deki genel artış değil, gıda fiyatlarındaki artış dikkate alınıyor. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda kasım sonu itibarıyla oluşan yıllık artış da yüzde 25.66 düzeyinde.

Net 2 bin 20 liraya çıkarılan asgari ücretin işverene maliyeti 3 bin lirayı aşıyor. Hesaplamalar 3 bin 5 liraya işaret ediyor. Zaten çok zor bir dönem yaşayan özellikle küçük ve orta boy işletmeler bu asgari ücret yükünü nasıl taşıyacak, bu da apayrı bir sorun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar